Læsetid: 3 min.

Engageret og utrættelig

Françoise Giroud var en af Frankrigs store journalister, bestandig aktiv – fra kampen mod nazismen og kolonikrigene til kampen for kvindefrigørelse
24. januar 2003

Nekrolog
PARIS – Hendes bortgang har givet genlyd i Frankrig, for hun var med til at præge en epoke gennem sin indsats i både presse, film, litteratur og politik.
Françoise Giroud, der er død i en alder af 86 år, var produktiv og veloplagt til det sidste, og blandt højdepunkterne i hendes karriere var en 20 år lang periode som chefredaktør for L’Express og tre år som minister, først for kvindens ligestilling, derefter for kultur.
Siden 1985 var hun medarbejder ved Le Nouvel Observateur, hvor hun først
og fremmest var tv-kritiker.
France Gourdji, som hun oprindelig hed, var født i Schweiz som datter af et russisk-tyrkisk par, og hendes professionelle liv i Frankrig startede inden for filmen, idet hun var script-girl en årrække i 1930’erne. Under krigen var hun aktiv i modstandsbevægelsen, blev arresteret af Gestapo, men undgik på et hængende hår deportation.
I 1940 var hun begyndt som journalistisk medarbejder ved dagbladet Paris Soir, der dengang var fortrængt til Lyon. Men det var i 1946, at hendes karriere i pressen for alvor tog fart, da hun blev udnævnt til chefredaktør for det nystartede ugeblad Elle.
I 1953 grundlagde hun ugebladet L’Express sammen med Jean-Jacques Servan-Schreiber. L’Express var ikke det newsmagazine på glittet papir og i amerikansk stil, vi kender i dag, men et venstreorienteret kamporgan trykt på dårligt papir. Den store sag var kampen mod den franske kolonikrig i Indokina, og snart blev det krigen i Algeriet – med tilhørende tortur og underminering af det franske demokrati – der mobiliserede bladet til modstand. Her var i øvrigt udgangspunktet for en slags renæssance for det franske venstre, en ny og idealistisk strømning, der kom til at spille en vigtig rolle for udviklingen i de følgende årtier.
Der lød visse protester fra dette venstre, da Françoise Giroud i 1974 tog imod opfordringen til at indtræde i regeringen Chirac som statssekretær (viceminister) for kvindernes stilling. Opfordringen kom fra den nyvalgte præsident, Giscard d’Estaing, som hun havde tillid til – han fremstod dengang mere som en ung, progressiv Kennedy-type end en ’højrepræsident’.
Som en moderne, frigjort kvinde og ugift mor var hun unægtelig en ny type minister, og hun gjorde et stykke arbejde, således med at berede vejen for legalisering af abort, en af de store sager i de år – som Giscard gik ind for. Françoise Giroud var feminist i ordets bedste betydning, med den selverhvervende kvindes stolthed og uden klynkeri. »At være kvinde bør ikke være et handicap«, sagde hun. »Men det er heller ikke i sig selv en fortjeneste«.
I den følgende regering under Raymond Barre var hun viceminister for kul-
tur.
Gennem årene skrev hun mere end 20 bøger – essays, biografier og fiktion.
Blandt de store succes’er var Le Bon Plaisir, en nøgleroman om præsident Mitterrand, der blev filmatiseret. Hendes bøger blev oversat til mange sprog, og en række af dem er også udkommet i Danmark.
I tv og radio deltog Françoise Giroud jævnligt i debatter, og hendes mundtlige form var lige så skarp og livlig som hendes pen. Hun kunne forene et muntert væsen og et charmerende smil med en bidende sarkasme, og hun var fortræffelig til at udtrykke og motivere sin vrede over visse tidstypiske fænomener. Hun talte med foragt om »dumheden og vulgariteten« – med særlig adresse til fransk tv og virkningerne af den altdominerende tv-kultur.
Blandt fagfæller blev hun beundret som en journalist, der var til stede i sin samtid, engageret og hårdt arbejdende. Hun stillede store krav til sig selv og opretholdt altid en fængende fremstillingsform. Hendes energi var tilsyneladende uudtømmelig, og hendes sidste bog udkom i 2001.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her