Læsetid: 3 min.

EU: Papiraffald skal kunne brændes

Kommissionen har bestilt regler for, hvornår indsamlet papiraffald skal kunne ende i kraftværker i stedet for til genbrug
4. januar 2003

Det papirløse kontor, der skulle følge med computernes indtog og informationssamfundets fremvækst, er en illusion. Papirforbruget stiger overalt, parallelt med væksten i computer-parken og internettets udbredelse, og ifølge nogle fagfolk som en direkte konsekvens heraf.
Dermed skærpes også diskussionerne om, hvad der skal ske med de stigende mængder papiraffald. Senest har Europa-Kommissionen bedt den europæiske standardiseringskomité, CEN, lave regler for, i hvilket omfang papiraffald skal kunne defineres som brændsel og indgå i energiproduktionen på europæiske kraftværker. I bl.a. Danmark er afbrænding af papir i energisektoren i dag forbudt.

Stærke industriprotester
Udspillet fra Kommissionen udløser stærke protester fra sammenslutningen af europæiske papirindustrier, CEPI, der frygter en underminering af den hidtidige europæiske genanvendelsesstrategi for papiraffald. Dansk Skovforening er en af de aktører, der støtter afbrænding af brugt papir, og for nylig har Bjørn Lomborgs Institut for Miljøvurdering i en omdiskuteret rapport argumenteret for, at det til tider kan være en samfundsøkonomisk fordel at brænde brugt papir frem for at genanvende det.
Den europæiske papirindustri har forpligtet sig på, at 56 procent af råmaterialet i papirproduktionen i 2005 skal udgøres af indsamlet papiraffald. I dag bruger papirindustrien 42 mio. ton indsamlet papir, svarende til 49 procent. Den eneste hjemlige papirproducent, Dalum Papir, bruger udelukkende indsamlet papir som råmateriale.
»Europa-Kommissionen ønsker at fremme afbrændingen af papir, som ellers ville være blevet genanvendt,« mener Esa Hyvärinen, genanvendelsesdirektør hos CEPI. Han henviser til, at standardiseringskomitéen CEN har fået til opgave af Kommissionen at lave standarder for såkaldt ’fast genvundet brændsel’ med det formål at fremme brugen af forskellige typer affald som brændsel.
I tråd med EU-ambition
»Det er i tråd med EU’s ambition om at øge elproduktionen baseret på fornyelige brændsler, men det er i modstrid med EU-ambitionen om øget genanvendelsen af papir. For papirindustrien er det en meget alvorlig sag, for hvis vi får en brændselsstandard for papir, og EU’s direktiv om fornyelige energikilder gør det muligt at støtte elproduktion baseret på papirafbrænding, så vil det helt bestemt påvirke graden af genbrug,« siger Esa Hyvärinen.

Skovforening: Brænd det
Formanden for den CEN-arbejdsgruppe, der skal foreslå standarder for fast genvundet brændsel, Martin Frankenhaeuser, afviser papirindustriens protester.
»Uden at jeg vil blande mig i de politiske valg, som Kommissionen står for, ved vi fra livscyklus-analyser, at afbrænding af papir i givne situationer er miljømæssigt ligeværdigt med genanvendelse. I Holland er det mig bekendt national politik at sidestille de to udnyttelsesmåder for papiraffald. Men vores mandat er at definere brændselsstandarder for de typer papiraffald, som ikke er egnet til genanvendelse i f.eks. papirproduktionen. Og det er da bedre at bruge sådant papir til brændsel end at fylde det på lossepladserne,« siger Martin Frankenhaeuser, der oplyser, at det sikkert vil tage tre år, før CEN er klar med et forslag til EU.
CEPI’s bekymring er, at hvis først der åbnes for at klassificere papiraffald som brændsel, så åbnes der også for en løbende kamp om dette råmateriale mellem energisektoren og papirindustrien. Og hvis mængden af tilgængeligt papiraffald falder, så stiger priserne for denne del af papirindustriens råmateriale.
I skovindustrien er interessen den modsatte. Økonomien i dansk skovbrug er i følge Dansk Skovforening »katastrofal«, og derfor vil det være i skovejernes interesse, hvis mere træ kan finde vej som råstof i papirproduktionen på bekostning af indsamlet papiraffald.
Den mulighed øges, hvis der åbnes for afbrænding af papiraffald.
»I dag er papirafbrænding ulovligt, fordi alt indsamlet papir skal sælges til genbrug,« anfører Dansk Skovforening, som mener, at »der bør slappes af på målsætningen om at genbruge så meget papir som muligt – 60 procent fra husstande og 75 procent fra virksomheder i 2004.«
»Det bør igen være tilladt at brænde brugt papir af og udnytte energien. Brugt papir er ren, CO2-neutral og lokal energikilde,« siger foreningen.
Ifølge Teknologisk Institut er der i dag rimelig balance mellem mængden af indsamlet papiraffald og efterspørgslen i papirindustrien, omend danskerne ifølge Dalum Papir er blevet knap så flinke de seneste år til at sortere papiraffaldet fra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her