Læsetid: 2 min.

Europas aviser

24. januar 2003


(2. sektion)

*Glem ikke Saddam. »I weekenden fandt der i USA mange demonstrationer sted imod en kommende krig i Irak, og i februar vil også gaderne i Europas storbyer blive fyldt med krigsmodstandere. Demonstranterne protesterer imidlertid imod den amerikanske politik på mange forskellige måder. Nogle foretrækker slagord, der er fjendtlige over for USA som sådan, mens andre klart adresserer deres protest til Bush-regeringen. Ved at føre sig frem på denne vis har demonstranterne kun halvt ret og løber dermed risikoen for at tage helt fejl. For også Saddam Hussein bør være et tema for demonstrationerne, da han trods alt er hovedgrunden til, at vi nu står på randen af krig.«
La Repubblica

*Krig er ikke uundgåelig. »Krigsmodstanderne er for det første nødt til at fastholde, at en afvæbning af Irak er gennemførlig, og at FN’s inspektioner er redskabet hertil. Vel blev inspektørerne først tilladt at rejse ind i Irak, fordi Saddam blev skræmt til denne indrømmelse af en troværdig trussel om amerikansk magtanvendelse. For det andet må Frankrig og andre nationer forstå at udnytte den øjeblikkelige tilstand af højspænding til at tvinge Saddam til at gå af med fredelige midler. Tror Saddam, at krigen ellers er uafvendelig, kan han som så mange diktatorer før ham beslutte sig for at vælge at beholde livet og drage i eksil. Det ville bringe det nødvendige regimeskifte i stand og den frihed til det irakiske folk, der forbliver krigstilhængernes stærkeste kort. Jonathan Friedland
i The Guardian

*Frankrig må nedlægge veto. »Disse krigsforberedelser lugter udelukkende af olie, dollar og død. Den voksende modstand imod krigen er opmuntrende, fordi det er afgørende vigtigt, at der manifesteres en klar opposition til USA’s herredømmestrategi. For europæerne og især for Frankrigs regering er det meningsløst at agere påhæng til præsident Bushs planer. Europas regeringer kan ikke længere sidde den stærke krigsmodstand i deres befolkninger overhørig. Meningsmålinger foretaget af denne avis har desuden vist, at et stort flertal af franskmændene kræver, at Frankrig gør brug af sin vetoret i FN’s sikkerhedsråd for at stoppe USA’s krig.«L’Humanité

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu