Læsetid: 3 min.

Fædre snydes for samvær med børn

Trods gentagne skærpelser af loven bliver fædre i stort omfang snydt for at se deres børn i skilsmissesager. Ekspert opfordrer til at beskytte fædre
15. januar 2003

Danske børn bliver i stort omfang afskåret fra at se deres fædre, når forældrene går fra hinanden.
Det fastslår en opgørelse fra Foreningen Far, der nu henvender sig direkte til justitsminister Lene Espersen (K) med en bøn om hjælp.
I 65 procent af de 3.000 sager, som foreningen hvert år behandler, går fædrene glip af samvær, mens en sag om forældremyndighed bliver behandlet, viser opgørelsen.
Og det på trods af at skiftende justitsministre flere gange siden 1995, hvor loven trådte i kraft, har indskærpet reglerne over for statsamterne.
Opgørelsen bør føre til, at reglerne for samvær bliver ændret, mener lektor, dr.phil Ning de Conink-Smith fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU):
»Det er helt til grin, at fædre ikke kan se deres børn i den periode, hvor en samværssag bliver behandlet. Systemet er gearet til at beskytte kvinder, men i dag er der langt mere grund til at beskytte mænd, der er nogle svage stakler i det her spil,« siger Ning de Conink-Smith til Information.

Grove anklager
I dag oplever hvert tredje barn, at forældrene går fra hinanden.
Mens sagen om forældremyndighed bliver behandlet, kan mødre med beskyldninger om druk, sex-misbrug eller voldelig adfærd hindre, at barnet i op til et år ser sin far.
Når forældrene går fra hinanden og den ene part – typisk moderen – nægter at lade barnet se faderen, skal statsamtet afgøre sagen om forældremyndighed. Det tager typisk statsamterne tre til fire måneder at afgøre en sag. Moderen kan derefter forsinke sagen i adskillige måneder ekstra ved at anklage faderen for alkoholmisbrug eller manglende evne til at skabe tryghed for barnet.

Børn tager skade
Så indkalder statsamterne til rådgivning eller får en ekspert til at vurdere sagen. Og både faderen og moderen skal indsende papirer om deres syn på sagen. Alt sammen forsinker sagen – uden at barnet ser sin far.
»Hvordan vill du selv have, hvis du ikke så dit barn i et år? Kontakten ryger, når faderen lige pludselig forsvinder ud af barnets liv. Oven i købet bruger moren måske tiden til at bearbejde barnet,« siger Jeanette Sørensen, landsformand for Foreningen Far.
Netop derfor kan statsamterne give fædrene adgang til at se børnene, mens sagen står på – et såkaldt midlertidigt samvær.
Loven trådte i kraft i 1995. Siden har Civilretsdirektoratet indskærpet reglerne over for statsamterne fire gange. Tilsyneladende uden den store virkning.
»På papiret ser reglerne fine ud, men de bliver ikke brugt i praksis,« konstaterer landsformand Jeanette Sørensen på baggrund af foreningens opgørelse.
Statsamterne skal i følge reglerne gøre opmærksom på, at fædre kan få midlertidigt samvær, mens de venter på den endelige afgørelse.
Samtidig skal et eventuelt afslag begrundes skriftligt. Men statsamterne bryder reglerne i langt de fleste tilfælde, fastslår foreningen i henvendelsen til justitsminister Lene Espersen.

Livsprojekt: børn
I følge Ning de Conink-Smith bunder problemet i, at børn i dag er den samlende identitet for stressede og forvirrede danske mænd og kvinder:
»Børn er ikke blot et livsprojekt, men et livsvigtigt projekt. Højtuddannede kvinder lever et tummelumsk liv med familie og karriere. Relationen til børnene er kvindens forankringspunkt. Derfor er de skide børn så vigtige,« siger hun.
Samtidig er mændene nybegyndere i kampen om børnene, mener Conink-Smith:
»Mændene kan bare pakke sig. Kvinderne har ikke brug for dem, og de nyder godt af kvindebevægelsens årelange kamp. Mændene halter en generation bag efter,« siger eksperten fra Danmarks Pædagogiske Universitet.
Børnene taber også i konflikten, fastslår Ning de Conink-Smith: »Alle konflikter er noget hø for børnene. De tvinges til at vælge side,« mener hun.
Civilretsdirektoratet vil ikke kommentere sagen og henviser til justitsministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu