Læsetid: 2 min.

Film i tv

31. januar 2003

Manden i mit liv
*Historien om det romantiske venskab mellem en gravid pige og en bøsse er passagevis rørende og næsten åndfuld – og hele vejen underholdende.
Den er instrueret af Nicholas Hytner (der gav os Nigel Hawthorne i Den gale kong George) og viser Hytners evne til at forvandle et kvikt, men unægtelig overfladisk manuskript til noget mere vittigt, begavet og følsomt, end der lægges op til.
Jennifer Aniston er ganske vist ofte lidt krukket som socialrådgiveren Nina – den selvstændige pige, der holder sin kæreste på afstand ved at oprette et bofællesskab med bøssen George. Han er netop blevet ladt i stikken af sin faste fyr, og hun har ambivalente følelser for sin kæreste, en bedrevidende venstrefløjs-sagfører. Kontakten mellem bøsse og babe er noget nær perfekt og lige ved også at blive seksuel. Og George bliver endda far-kandidat til den baby, Nina venter med sin irriterende kæreste.
Der leveres en meget indforstået skildring af bøssemiljøet omkring George – og sættes spørgsmålstegn ved seksualitetens førsteprioritet i kernefamilien. For hvorfor skulle George ikke kunne være stedfar for en baby, han synes langt bedre egnet til at passe end den biologiske far?
Filmen vinder kolossalt ved Paul Rudds spil som George – på én gang selvudslettende og stærkt nærværende, diskret og intens. Og fabelagtig god er Hawthorne som en gammeldags spydig teaterkritiker, der bliver forladt af sin unge protegé. Et skarpt og kærligt portræt af en mand med rod i en anden tidsalder.
»How Bloomsbury!« udbryder han, da han hører om George' og Ninas ukonventionelle arrangement. Bloomsbury var en berømt klike af kunstnere og videnskabsmænd, opkaldt efter et kvarter i London og især aktiv i perioden 1910-25. Blandt de kendteste medlemmer var forfatterne Virginia Woolf og Lytton Strachey og økonomen Keynes.
The Object of My Affection
TV 2, kl. 21.55-23.50

Wolf
*Jack Nicholson spiller den flinke forlagsredaktør Will, der står til fyring, fordi han udviser »smag og særpræg« i et job, som ikke længere har brug for sådanne dyder. Forlaget er nemlig overtaget af en kyniker, som ikke aner noget om bøger, men mener at vide, hvordan han skal få dem solgt. Altså en let genkendelig situation.
Mike Nichols’ skrækfilm fra 1994 har da også sin styrke i en eksposition, der drilagtigt lægger nogle tråde ud for resten af filmen. Nichols er på hjemmebane i det indavls-ondskabsfulde forlagsmiljø, hvor bedrageriske dræbere driver deres intrigespil. Og Jack Nicholson gennemspiller suverænt Wills forvandling fra aldrende gentleman til dynamisk afpisser af sit forlagsterritorium.
Han ender selvfølgelig som titlens ulvemand, men dette er en skrækfilm, der er bange for sig selv og ikke tør løbe linen ud.
I sidste ende er Wolf for pæn og poleret, og så hjælper det ikke, at Michelle Pfeiffer spiller heltinden og at birollerne er meget stærkt besat.
TV3, kl. 21.50-00.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her