Læsetid: 2 min.

Film i tv

29. januar 2003

Hvem snyder hvem?
*Phil Collins, den populære sanger og rockmusiker, spiller en uigennemskydelig forsikringsagent, som er den rene Satans udsending. Han får et ungt forstadsægtepar i sin hule hånd, i hvilken der altid befinder sig terninger. For Frauds er en sort komedie om hvad der kan ske, hvis man lader terningkast dirigere sit liv.
Australieren Stephan Elliott har skrevet og instrueret, og ham kender man bedst fra den mere charmerende Ørkendronningen Priscilla. Men allerede her viser han viser han glimtvis en usædvanlig verve og gnist i den absurde fabel om skæbne, tilfælde og nedrig hævn. Filmen er fra 1992.

TV2 Zulu, kl. 12.55-14.30

At have og ikke have
*Instruktørens idé med denne meget lidt trofaste Hemingway-filmatisering var at finde en medspillerske til Humphrey Bogart, der var endnu mere uforskammet end han. Det blev den purunge Lauren Bacall, der her spiller nogle af filmhistoriens vittigste og frækkeste kærlighedsscener med Bogart. Og inden optagelserne var omme, dannede de to også par i det virkelige liv.
Bacall spiller en intelligent eventyrerske, Bogart en hårdkogt neutralistisk skipper, der under Anden Verdenskrig får en moralsk, om end pragmatisk idealisme vakt på grund af sin kærlighed til Bacall.
Filmen fra 1944 blev et strålende gennembrud for Bacall med direkte katteblik og den dybe stemme (trænet af Hawks gennem et helt år!), og hun har tilmed pragtfulde sangindslag med den charmerende Hoagy Carmichael ved pianoet.
Kan man lide Casablanca, er der ikke noget af betænke sig på her – Hawks film ligner den, men er bedre, for så vidt Bacall er en langt mere spændende heltinde end Bergman.
TCM, kl. 22.00-23.40

That’s Entertainment part II
*Musical-genrens to største navne, Gene Kelly og Fred Astaire, er værter i denne antologi-film nr. 2 med MGM-numre fra genrens højdepunkter gennem årene. Filmen er fra 1976, så forvent ikke klip fra nyere musik-film.
Men der er også nok at tage af fra genrens gyldne fortid, især vil det nok overraske mange, hvor fremtrædende Frank Sinatra var i genren, inden han kunne kaldes Ol’ Blue Eyes. Han optræder med en grandios udgave af »Old Man River« og numre som »I Fall in Love too Easily« og klassikeren »The Tender Trap«.
Ellers er det selvfølgelig navne som Judy Garland og værterne Astaire og Kelly selv, der optræder i mange klip, men man kan også se fremragende entertainere som Lena Horne (med »The Lady Is a Tramp«), Eleanor Powell med den virtuose stepdans, og den gnistrende vitale Mickey Rooney.
Det siger sig selv, at klippene som helhed ikke er på højde med materialet i den første That’s Entertainment-film, og Kellys og Astaire gør ikke den bedste figur som dansende værter i sparedekorationer. Men et overflødighedshorn af seværdige øjeblikke er filmen alligevel, og så rummer den også glimt fra andre genrer – lystspil (Hepburn-Tracy) og farcer (Marx Brothers).
TCM, kl 01.30-03.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her