Læsetid: 2 min.

Film i tv

16. januar 2003

Den fremmede
*Orson Welles skjuler sig under falsk identitet som harmløs professor i en lille søvnig amerikansk provinsby. I virkeligheden er han en arg nazist og bagmand for Holocaust.
Historien er ret langt ude, men som instruktør lagde Welles i 1946 bånd på sig selv og lavede en ligefrem spændingshistorie med god noir-atmosfære og en fin præstation af Edward G. Robinson som en stædig
nazi-jæger.
TV2 Zulu, kl. 13.00-14.35

Alien 3
*Allerede med denne debutfilm fra 1992 lagde kult-instruktøren Davis Fincher (Seven,
Fight Club) grundstenen til sit futuristisk dystre univers.
I tredje ombæring af den populære serie havner Sigourney Weavers Ripley som ene kvinde på en planet fuld af religiøst vakte mordere, voldtægtsforbrydere og børnemisbrugere. De hævder at have aflagt kyskhedsløfte – og som de hjælpsomt forklarer: »Det gælder også kvinder«. Så Ripley kan tage det roligt!
Alligevel bliver hun smittebærer i dette Trierske dødsrige af nat og tåge, sivende regn og teknologi i forfald. Fincher udmaler helvedes forgård, og filmen ender særdeles barsk. Alligevel var sortseeren Fincher ikke tilfreds og klagede voldsomt over filmselskabet Fox’ indblanding.
En udfordrende ubehagelig film, der mere lever på sin visuelle styrke end på sin ikke altid særlig velfungerende ydre spænding.
TV2 Zulu, kl. 20.50-22.45

Øst for paradis
*Elia Kazans familiedrama lancerede i 1955 James Dean som ny rekordholder i kunsten at være misforstået.
I de tre film, Dean nåede at indspille inden sin død ved en trafikulykke i 1955, var han en frustreret romantiker på jagt efter accept og kærlighed. Han inkarnerede pubertetens smerte over ikke at være elsket nok, at føle sig udstødt og forladt. Og det på en måde, der var så sprængfuld af opdæmmede, modstridende følelser, at han aldrig kunne holde sig i ro, men gled katteagtigt og duknakket rundt og sendte omgivelserne fordægtige, skrå blikke, der i utallige nuancer vekslede fra det tryglende til det forpinte.
Aldrig har Dean været så stakkels og ømhedshungrende som i Øst for paradis, en fri, følelses-ophedet bearbejdelse af John Steinbecks floromvundne bestseller. Dean er Cal, the
mixed-up kid i modsætning til sin ’gode’ bror Aron, som faderen elsker. Cal higer efter sin fars kærlighed og længes efter en konfrontation med den gådefulde mor, der tidligt forlod familien og nu ernærer sig som bordelværtinde i en anden by.
Det er en af de ’klassikere’, som langt fra er helstøbt. Den bevæger sig fra det lettere hysterisk familiedramatiske over det folkloristiske til det spædt romantiske for at ende i sentimental folkekomedie. Men den lever stadig takket være især selvfølgelig Deans enestående i det underlige underspil, den ulmende lidenskab og den kejtede gratie – en nørd med sex-appeal. Hans rent klingende scener med Julie Harris’ kloge Abra er filmens højdepunkter.
Sverige 2, kl. 22.30-00.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her