Læsetid: 2 min.

Film i tv

15. januar 2003

Tre mand søger guld
*Ridderfalken var John Hustons første mesterstykke, men Tre mand søger guld fra 1948 rammer endnu mere ubarmhjertigt plet i historien om en jagt på den lykke, de forveksler med ussel mammon.
Humphrey Bogart yder en ætsende ond karakter-præstation som den mest sølle af de tre guldgravere, Dobbs, der forvandles til et monster af guldtørst. Og instruktørens far, den berømte karakterskuespiller Walter Huston, brillerer som en gammel snakkesalig vagabond.
Den barske historie bygger på en roman af den mystiske B. Traven.
Sverige 1, kl. 13.55-16.00
The Treasure of Sierra Madre

Den store gavtyv
*Johan Jacobsen var dansk films bedste komedieinstruktør inden Erik Balling.
I 1950’erne fik han sit eget studie, Flamingo, og begyndte at sprede sine kræfter. Og hans farce fra 1956, Den store gavtyv, er en genindspilning af hans sjovere udgave af samme historie fra 1942, Ballade i Nyhavn – en opvarmet ret, der bærer præg af adspredthed, også i Dirch Passers kun sporadisk morsomme præstation som en fantasifuld tyveknægt. Morsomst i filmen er Kjeld Petersen, men hans rolle er desværre minimal.
DK4, kl. 20.30-22.10

Pret-a-porter
Efter mesterlige film som The Player og Short Cuts tog Robert Altman sig i 1994 en slapper med denne spredt fægtende satire over den parisiske modebranche og dens lette ofre. Det er Altman uden nogen rigtig historie: Vi kommer på en underholdende rundtur i miljøet med mange pudsige detaljer undervejs, men helheden syner ikke af meget.
Altmans nonchalante manér klæder dog mange af spillerne, for eksempel Julia Roberts og Tim Robbins, der ses i filmens bedste sketch som to frustrerede journalister, som nærmer sig hinanden i små, fint observerede nøk. Sophia Loren og Marcello Mastroiannni gendannes som romantisk par i scener, der kræver en del nostalgisk overbærenhed, mens Kim Basinger ses i en god karakter-præstation som tv-værtinde. Ellers er stjernekiggeri det mest underholdende moment: navne som Cher, Rupert Everett, Harry Belafonte, Lauren Bacall, Anouk Aimée, Stephen Rea, Forest Whitaker, Lyle Lovett, Jean Rochefort og Michel Blanc optræder for korte bemærkninger, hvis de da ikke lige glider i en hundelort – filmens noget nøjsomme gennemgående gag.
Sverige 1, kl. 21.30-23.40

Et mægtigt gilde
*Stjernekiggeri er også den bedste grund til at se denne
John Steinbeck-filmatisering fra 1980. Historien om alle de herlige vagabonder og kærligheden, der besejrer alt, har et lettere bedaget præg. Men Nick Nolte som maskulint sensitive havbiolog og Debra Winger som den dejlige dame, han forelsker sig i, har stjerneudstråling i generøse mængder. Og så har alle film med M. Emmet Walsh principielt denne spaltebestyrers interesse.
John Huston er filmens fortæller og David S. Ward, der skrev Sidste stik, dens instruktør.
TCM, kl. 22.00-00.00
Cannery Row

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her