Læsetid: 2 min.

Film i tv

8. januar 2003

Vi behøver hinanden
*Frank Capra havde i 30’erne og et stykke af 40’erne nogenlunde samme position i Hollywood, som Steven Spielberg har i dag. Karakteristisk nok bad ingen af de mange kendte medvirkende i denne satiriske komedie om at læse manuskriptet, før de sagde ja til at medvirke – Capras og hans faste manusforfatter Robert Riskins navne var nok.
Filmen fra 1941 er Capras første uafhængige produktion og blandt hans mest underholdende og interessante. En smart, fyret journalistpige (Barbara Stanwyck) sammenbrygger et falsk brev fra en af samfundets ’små mænd’, offer for storkapitalens magtmisbrug. Denne desperate John Doe vil springe ud fra rådhustårnet julenat. Sensationen er hjemme – nu gælder det blot om at få en virkelig John Doe fremskaffet. Det bliver Gary Coopers elskværdige baseball-bums, hentet op fra rendestenen, og så er spillet gående.
Meet John Doe
TV2 Zulu, kl. 13.05-15.05

Mig og Mama Mia
*Denne familiefilm, der tidligere hed Tarzan Mama Mia, er Erik Clausens største filmsucces. Næsten 400.000 mennesker så den i biografen og svingede med på Kim Larsens iørefaldende titelmelodi og den gamle historie om en pige og hendes hest.
Den 11-årige Rikke (Christina Haagensen) er dog ikke film-nuttet, men en levende hverdagspige med et gavtyveglimt bag brillerne og en frejdig replik. Hun bor på det inderste Vesterbro, og hendes største drøm går i opfyldelse, da hun vinder en hest i lotteriet. Men hvordan få en pony passet ind i et baggårdsmiljø? Det klares, da en lokal bums (Leif Sylvester Petersen) viser uanede evner som hestepasser, og en drikfældig invalid (Erik Clausen selv) bliver konstruktiv og hjælpsom.
Instruktør Clausen har sørget for en ærke-københavnsk baggårdsramme omkring sit eventyr om en hest med evne til at forvandle menneskers liv. Fantasi og realitet kombineres ubesværet, og ikke mindst hesteglade piger i 7-14-års-alderen har al mulig grund til at klappe i hænderne.
DK4, kl. 20.30-22.00

Med knyttede næver
*Myten siger, at Elvis Presley altid spillede den samme rolle i mekaniske samlebåndshistorier.
Rigtigt, hvad angår karrierens senere år; forkert, hvad angår starten i 1956, hvor hele tre Hollywood-selskaber – Fox, MGM og Paramount – skrev kontrakt med ham. Han var frem til 1961 med i to westerns (Reno-brødrene og Flammende stjerne), en kriminalfilm (King Creole), en Frank Capra-lignende karakterkomedie (Drøm med mig! ) og et psykologisk drama (Vild ung mand ), hvor han spiller en genial forfatter, der tvivler på sit talent!
Jailhouse Rock fra 1957 står som den klassiske Elvis-film, hvor hans tvære oprører-image plejes i passende hårdkogte fængselsomgivelser. Han er i fængsel for uagtsomt manddrab, men er selvfølgelig uskyldig. Og opholdet bag tremmer bliver brugt konstruktivt til sanglige udfoldelser. Det er her, Presley synger nogle udødelige Leiber-Stoller-numre, deriblandt titelsangen samt Treat Me Nice og Don’t Leave Me Now.
Jailhouse Rock
TCM, kl. 23.45-01.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her