Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. januar 2003

Geronimo
*Den stort opsatte western fra 1993 handler om den endelige, blodige nedkæmpelse af indianerne, gennemført på en baggrund af brudte løfter og kynisk forræderi. Filmen handler mindre om den udfordrende kriger Geronimo, der holdt stand til det sidste, end om de få hvide, som åbner sig for den indianske kultur og prøver at forstå den på dens egne forudsætninger. Som f.eks. Gene Hackmans brigadegeneral, der uden held prøver at forhandle. Og to unge løjtnanter, som er dybt grebne af apache-indianernes stolthed og mod. Dertil kommer en vidende outsider spillet af Robert Duvall.
Walter Hill har instrueret, ganske flot, men desværre alt for ordrigt. Der er for meget præk på prærien (manus: John Milius og Larry Gross).
TV3+, kl.20.00-22.15

Røven af 4. division
*Bill Murray er en af de gudsbenådede gavflabe, der kan charmere ved konsekvent at virke, som om alt rager ham en høstblomst.
Han kan som ingen anden gøre bundløs kynisme komisk. For hans specialitet er uoprigtig oprigtighed – gennemført upålidelighed med en indre gnist af noget vildt og uforudsigeligt. En del af ham holdes altid skjult, som den amerikanske filmkritiker Pauline Kael har skrevet, mens han iagttager alt fra en privat sjælelig udkigspost, hvor det ikke er muligt at nå ham. »Det er yderst sjældent, at en komiker, der som Murray spiller overlegen over for folk, også er morsom,« som Murray-fanen Pauline Kael skriver.
Militærfarcen Røven af 4. divison fra 1981 blev Murrays hovedrollegennembrud på film. Han spiller et vrag af en hipster, der på alle måder har kørt sit liv sit liv i sænk og ender med at melde sig som soldat for at få styr på tilværelsen.
Det lykkes over al forventning, men Murray bliver selvfølgelig ikke en artig dreng af den grund. Han har masser af henkastede sjove replikker i den ellers ret primitive farce, hvor han spiller sammen med Harold Ramis, som i øvrigt har været med på manuskriptet. Instruktør er Ivan Reitman, som også stod for Ghostbuster-filmene, og i en birolle ses digre John Candy.
TV3, kl. 20.30-22.40

Filmen om Van Gogh
*Vincent van Gogh har været hovedperson i vellykkede film af Maurice Pialat og Robert Altman, men allerede i 1956 udsendte Vincente Minnelli, MGM’s musical-ekspert, sin filmatisering af Irving Stones roman om den miskendte hollandske maler med det tragiske levned. Kirk Douglas, der var en af Hollywoods mere seriøse mandlige stjerner, spiller Van Gogh og yder en både sober og indlevet lidenskabelig præstation, som han bl.a. forberedte ved at tage en længere række lektioner i malerkunst.
Filmen er i det hele taget præget af ærbødig omhu. F.eks. byggede MGM et særligt laboratorium til fremkaldelse af netop de farver, som instruktør Minnelli krævede at få frem. Anthony Quinn fik en birolle-Oscar som maleren Gauguin, der bliver Van Goghs ven i Paris, hvor hollænderen møder impressionisterne.TCM, kl. 23.50-01.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her