Læsetid: 2 min.

Film i tv

6. januar 2003

Ravnekvarteret
*Bo Widerberg var Ingmar Bergmans modsætning i svensk film og ofte på nakken af sin kollega, der efter Widerbergs smag var alt for metafysisk og traditionelt teatralsk.
I 1960’erne lod Widerberg sig inspirere af den franske Ny Bølge til en mere hverdagsnær og virkelighedstro tone og fik i 1963 sit gennembrud med Ravnekvarteret. Her genskaber han – fremragende atmosfærefortættet – et arbejdermiljø i 30’ernes Malmø.
Det var også her Thommy Berggren bryder igennem som den unge fabriksarbejder Anders, der drømmer om at blive forfatter af socialrealtistisk tilsnit. Han bor med sine forældre i en lille lejlighed, og hjemmet er stærkt mærket af den økonomiske depression.
Faderen er blevet alkoholiker efter en mislykket karriere som handelsrejsende og lever nu som livsløgner og fantast, og moderen er nedslidt af arbejdet med at holde sammen på familien. Men takket være sine skriverier bevarer Anders håbet om at kunne løsrive sig fra den skånske middelmådighed: Stockholm vinker forude!
En af svensk films bedste karakterskuespillere, Keve Hjelm, spillet faderen, og Widerberg har selv skrevet manuskriptet til den helstøbte film, der med sine sort-hvide billeder og rolige klipperytme lægger sig tæt op ad 1930’ernes stil.
Sverige 2, kl. 14.45-16.25:
Kvarteret Korpen

Stemningsfuld begravelse
*Evelyn Waughs litterære forlæg fortæller i klassisk pointeret humoristisk stil om en ung engelsk digters groteske møde med californiske skikke.
Tony Richardsons film fra 1965 er derimod en vild farce fuld af syge, sorte jokes, der også gør den britiske hovedperson til en klovn. Det store nummer er indføringen i Whispering Pines, et horribelt begravelses-etablissement, hvor ligene opsminkes på kunstfærdig vis og en pseudoreligiøs atmosfære gennemsyrer alt med sit kommercielle hykleri.
En noget skinger tone dominerer, typisk for de ’frigjorte’ 1960’ere og i slægt med Terry Southerns overstyrede, groteske satirer. Men en overdådighed af indfald sørger for, at man holdes i ånde, og bare rollebesætningen er nok til tage vejret fra én: John Gielgud og Robert Morley er suveræne som medlemmer af den engelske Hollywood-koloni, Rod Steiger helt ude i hampen som ligsminkøren mr. Joyboy, og i periferien ses camp-figurer som Liberace og Tab Hunter.
Men allerbejdst er Anjanette Comer som den naive og rådvilde begravelses-assistent Aimée.
TCM, kl. 20.00-22.00:
The Loved One.

Hævn for dollars
*Efter at have fået succes med den spændstige spaghetti-western En nævefuld dollars (1964) var makkerparret Sergio Leone og Clint Eastwood året efter ude med mere af samme slags.
Denne gang slår Eastwood sig modstræbende sammen med Lee Van Cleef for at uskadeliggøre en bandit, som karakterskuespilleren Gian Maria Volonté giver hele de psykopatiske udtræk. Klaus Kinski er også med som pukkelrygget. Men bare rolig: stilen er rendyrket Leone, og Morricones musik har det kendte tilsnit.
TV3+, kl. 21.00-23.40:
Per Qualche Dollari in Più.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her