Læsetid: 2 min.

Film i tv

4. januar 2003

Ballade på Christianshavn
*Efter at de første 12 afsnit af tv-serien Ballade på Christianshavn havde vist sig overmåde populære, kunne Erik Balling i 1971 ikke nære sig for at lave spillefilm ud af serien. Og den velspillede film får en del ud af det spinkle plot om onde kræfters forsøg på at udsætte den prægtige ejendom for byggespekulation.
Karl Stegger lyser op som en i starten meget upopulær og striks ny vicevært, der dog når at afsløre sit sande elskelige jeg – en Bodilbelønnet lille perle af en præstation af den nyligt biograferede skuespiller.
DR 1, kl. 20.00-21.40

Den gale kong George
*Nigel Hawthorne, der døde i december 2001, skabte sig varig berømmelse i tv-serien Javel, hr. minister, men endnu længere vil han måske blive husket for sit portræt af den engelske Kong George lll, der regerede fra 1760 til 1820.
Efter at have styret kæmperiget i næsten 30 år ramtes kongen af en midlertidig sygdom, som datiden tolkede som galskab, men som man nu mener har været en stofskiftesygdom, der giver sindssygelignende symptomer. I hvert fald fik sygdommen kongen til at forsynde sig mod enhver tænkelig hofetikette ved at bralre løs med uanstændig tale.
Men er selve kongens stilling, med dens grænseløse magtbeføjelser, ikke i sig selv en form for vanvid, som må gøre ham vanvittigt selvcentreret? I hvert fald må han lære ydmygheden at kende for at blive rask.
Hawthorne forsvarer den vitale galning som et på én gang absurd magtfuldt og rørende hjælpeløst menneske.
Filmen er meget levende instrueret af Nicholas Hytner, der også satte Alan Bennetts tilgrundliggende skuespil op med succes.
The Madness of King George
DR 1, lørdag kl. 23.20-01.05

Nøglen under måtten
*Billy Wilder-klassiker fra 1960, hvor Jack Lemmon spiller lønslave i forsikringsselskabet Consolidated Life.
»You see I have this little problem with my apartment,« siger Lemmon i sin indlednings-speak. Han låner systematisk sin lejlighed ud til sine overordnedes uægteskabelige sidespring – i starten af venlighed, men nu af beregning: det er godt for karrieren. Men skidt for selvværdet, når han må luske rundt i New Yorks vinterkulde, mens han venter på, at cheferne skal gøre sig færdige.
Reelt er han ikke stort bedre end en alfons, men som spillet af den sympatiske Lemmon er han bare for blød i fugerne, for nidkær og ivrig efter at leve op til konkurrence-idealerne. En af storbyens ensomme stræbere og små-nørder, som forelsker sig romantisk i Shirley MacLaines elevatorpige. Hun går for at være en af firmaets pæne, uafhængige piger. Men nej, hun ligger i med topchefen og tilmed i Lemmons egen lejlighed.
Scenen, hvor Lemmon får sandheden at vide, viser Wilders artistiske mesterskab i anvendelsen af et revnet lomme-toiletspejl – her afslører Wilder, hvor godt han har lært mesteren Ernst Lubitsch’ lektie: sig det ikke, vis det! Lad tilskueren selv lægge to og to sammen.
Til syvende og sidst må Lemmon lære at være et Mensch – som hans nabolæge siger – samtidig med at lægen komisk misforstår Lemmons dilemma. Sådan hænger underfundighed og satire og menneskekundskab sammen i denne noget nær fuldkomne komedie.
The Apartment.
DR 2, søndag kl. 16.55-19.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her