Læsetid: 2 min.

Film i tv

2. januar 2003

Alien
*Den begavede karakterskuespiller John Hurt lægger krop til et af de voldsomste chok i nyere filmhistorie. Da det fremmede væsen, den ækle alien, splatter ud af hans brystregion, gav det i hvert fald et voldsomt gib i overtegnede, der ellers har set lidt af hvert i et langt biografliv.
Før og efter dette makabre højdepunkt kan man beundre Ridley Scotts stilsans og gode personinstruktion i denne fremtidsgyser fra 1979. Den fik tre fortsættelser med Sigourney Weavers Ripley som centrumsfigur. Her i Alien er hun knapt så stærkt i centrum, omgivet af karakterfulde herrer som Hurt, Yaphet Kotto, Tom Skerritt, Harry Dean Stanton og Ian Holm. Men til slut tager hun affære som den ægte action-heltinde hun er.
TV2 Zulu, kl. 20.50-22.45

De fabelagtige Baker Boys
*Det er her Michelle Pfeiffer har sin berømte stjernestund, hvor hun synger Makin’ Whoopee, mens hun slanger sig forførende på et klaver.
Titlens Baker Boys (Beau og James Bridges) er hyggepianister med deres eget, ikke nær så fabelagtige kabaretshow. Så de har brug for kvindeligt blikfang. Og Pfeiffers forvirrede, tyggegummi-gnaskende Susie kan ikke blot – som den eneste af 37 ansøgere – synge rent. Hun ser også dejlig ud og er en gave til gutterne.
Filmen er et fint nuanceret, indlevet psykologisk drama om et brødrepar, der er fatalt knyttet til hinanden. Og om deres forhold til den frejdige, uafhængige Susie med det dejlige, uopdagede sangtalent. Et gennembrud i 1989 for forfatter-instruktøren Steve Kloves, der desværre ikke siden har kunnet leve op til denne genistreg.
Sverige 2, kl. 22.10-00.00

In & Out
*Kevin Kline er ikke en Hollywood-stjerne oppe i den dyre megalønklasse med Tom Hanks, Tom Cruise eller Jim Carrey. Til gengæld er det svært at finde en dårlig Kline-præstation.
I de senere år har Kline især brilleret som hverdagsamerikaner, der kastes ud i en sindsforvirrende omvæltning. I komedien In & Out vækker han opsigt som en 40-årig, afholdt engelsklærer, Howard, der ser sig udskreget som bøsse. Det er en tidligere elev, nu selvoptagen Hollywood-stjerne, der i fuldt Oscar-rampelys mindes sin gamle lærer på indiskret vis.
Det vækker bestyrtelse i den lille-by, hvor Howard – efter lang ærbar forlovelse – endelig står foran giftermål med en lærerindekollega. Hvad siger hans forældre og vordende brud? Og hvordan kan han forhindre, at en påtrængende tv-reporter holder fast i historien?
Portrættet af den sært sex-uskyldige Howard er psykologisk lidet overbevisende, men Kline redder meget i land med finesse, charme og elegance. Han understreger klogt det klovneagtige ved figuren, når han f.eks. prøver at klare et kursus i macho-manerer, men ikke kan styre en umandig danselyst. Virkelig skægt!
Instruktør Frank Oz magter ikke helt at få historien til at hænge sammen, men der er mange sjove indslag undervejs, eksempelvis en veloplagt Tom Selleck i en birolle som smart tv-hustler.
Sverige 4, kl. 00.00.-01.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her