Læsetid: 2 min.

Film i tv

27. januar 2003

Jagten på den forsvundne skat
Steven Spielberg skabte i 1981 et moderne sidestykke til tidligere tiders fire-forestillings-ramasjang og seriefilm. Det blev starten på Indiana Jones-filmene, de hæsblæsende eventyr med Harrison Fords arkæolog, der trodser nazi-skurke og andre dødsfarer for at fuldføre sine mytiske missioner. Her drejer det sig om et skrin – Arken – som siges at besidde guddommelig kraft og derfor nødig skulle falde i hænderne på nazi-Tysklands ledere.
Da Spielberg, hvad man end vil mene om ham, har en noget nær mageløs sans for filmisk dynamik og action-koreografi, er Indiana Jones-filmene så afgjort blandt de mere opløftende indsatser i hans produktion. Her er legehumør og barnlig energi i store generøse skefulde, veloplagt formidlet af Harrison Ford og Karen Allen, den iltre eventyrer, der kæmper ved Indianas side.
TV3, kl. 20.00-22.15

Prinsesse for en dag
Gitte Hænning var allerede som 15-16-årig ved at blive en betydelig dansk filmstjerne, inden hun forsagede sit fædreland for det tyske schlagermarked.
Denne danske musical fra 1962 er helt og holdent bygget op omkring hende. Hun spiller den 17-årige Maj, der går på musikskole og håber på at bryde igennem med en popsang skrevet af en af skolens elever. Men det er svært at trænge igennem den uforstående mur af teaterdirektører og instruktører.
Gitte Hænning, der ni år gammel brød igennem med Giftes med farmand, optræder scenevant med rigelig tidstypisk mekanik i tuttenutteriet: skuldrene i vejret, kunstfærdige armfagter og krukket selvsikre positurer. Men filmen byder også på nydelige sangpræstationer af Otto Brandenburg og Gustav Winckler. – Finn Henriksen har instrueret uden store produktionsmidler. Gitte Hænning gjorde i 1967 dansk come-back i Den røde kappe, men har ikke siden spillet i danske film.
DK4, kl. 20.30-22.00

Godaften, hr. Wallenberg
Raoul Wallenberg var en svensk handelsmand, der i 2. Verdenskrigs sidste år reddede omkring 100.000 ungarske jøder fra udslettelse. Lidt den svenske udgave af Schindler fra Spielbergs Schindlers liste.
Som diplomat i Budapest udstedte Wallenberg tusindvis af falske pas til jøder, og til slut overtalte han en tysk general til at opgive udslettelsen af 65.000 jøder i ghettoen. Men i den sidste krigsvinter forsvandt han i Budapest og endte sine dage i russisk fangenskab.
Stellan Skarsgård spiller Wallenberg i Kjell Gredes dystre film fra 1990, der fremstiller ’helten’ som en desperado, som må leve med følelsen af ikke at slå til. Nok reddder han liv, men samtidig konfronteres han med en grusomhed, der er hinsides al hjælp, en iboende ondskab, der ikke lader sig antaste af gode vilje eller diplomatisk snilde. Hjælperen bliver eksistentielt hjælpeløs og menneskeligt isoleret i konfrontationen med denne mur af sadisme og meningsløshed. Stellan Skarsgård giver den komplekse frelserskikkelse en stålhård forpint intensitet. Desværre kan Grede ikke holde måde med udmalingen af det jødiske martyrium. Og slutresultatet bliver mere masochistisk end tragisk i sin visuelt talentfulde usmaling af et krigshærget Budapest og en ’helts’ indre magtesløshed.
I en større birolle ses Jesper Christensen som tysk officer.
Sverige 2, kl. 22.30-00.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her