Læsetid: 2 min.

Film i tv

22. januar 2003

Fornuft og følelse
*Ang Lee er taiwainesisk født og opvokset, men nu bosat i USA, og han er i mine øjne en af de store instruktører. Senest har han udsendt den forførende Tiger på spring, drage i skjul, og hans kvartet af sædekomedier, The Wedding Banquet (Tre, der elsker hinanden), Spis, drik, mand, kvinde, Fornuft og følelse og The Ice Storm forener mildhed med skarp iagttagelse. Romantiske længsler krydses med sociale konventioner og skaber historier fulde af sørgmodighed og ironi.
Som f.eks. i romanfilmatiseringen Fornuft og følelse fra 1995, hvor Ang Lee holder klassikerforfatterinden Jane Austen i den ene hånd og sin kombinerede stjerne og manus-forfatter Emma Thompson i den anden. På kattepoter snor Ang Lee sig så gennem Jane Austens sædeskildring fra 1700-tallets slutning. Den engelske landfamilie Dashwood degraderes socialt, og husets døtre konfronteres med stærkt reducerede udsigter på ægteskabsmarkedet.
Emma Thompson er den ’fornuftige’ Elinor og Kate Winslet hendes mere ’følende’ lillesøster Marianne, der forelsker sig glødende i den flotte, romantiske Willoughby (Greg Wise). Men konventionerne må overholdes, følelserne undertrykkes, og i kontrasten mellem forelskelsens styrke og den artige form opstår de underfundige komedievirkninger. Og man bliver søstrenes medsammensvorne i deres prekære forhold til de venlige, men gådefulde mænd, der holder kortene tæt ind til brystet.
TV3+, kl. 20.00-22.40

Sofie
*Liv Ullmann begik i 1992 en bedrøvelig dansk filmatisering af Henri Nathansens roman Mendel Philipsen & Søn. Den har Karen-Lise Mynster i titelrollen som den jødiske pige Sofie, der presses af forældrene til at gifte sig med en jødisk købmand og får et ulykkeligt ægteskab.
Det er en af den slags traurige historiske film, der heldigvis ikke laves mere herhjemme, men som engang var højeste prioritet for producenter og Filminstitut. Klam og klæg sjælfuldhed lægger sig tungt over klunke-produktionen, og kun Jesper Christensen og Erland Josephson kan sætte lidt liv i
de gamle klude.
DK4, kl. 20.30-23.00

Girl6
*Spike Lee tager frikvarter fra de tungere udspil med en komedie om den arbejdsløse skuespillerinde Judy, der ender på et dygtigt drevet bureau for telefonsex.
Der kræves også et vist skuespillertalent, når man skal sukke og stønne sex-fantasier i røret, mens man af kedsomhed beskæftiger sig med andre ting samtidig. Filmen rummer mange skægge scener fra dette sex-bureauet, hvor Judy arbejder med en gruppe mundrappe piger.
Judy har selv sine fantasier - ikke seksuelle, men om at blive et sort stjerne-ikon i den (ellers ulykkelige) Dorothy Dandridge’ fodspor. Theresa Randle spiller Judy som en pæn pige på skråplan – skrap nok i munden, men rådvild. Filmen har gæsteoptræden af selveste Quentin Tarantino som en selvsikker børste af instruktør, samt Madonna, Naomi Campbell, John Turturro og Isiah Washington.
Sverige 4, kl. 00.10-02.05

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her