Læsetid: 3 min.

Fodbold med styrthjelm

Der står millioner af dollar på spil de næste 14 dage i det, amerikanerne kalder ’the greatest show on earth’ – football-slutspillet
17. januar 2003

Football
»It’s party time!«, både i Philadelphia og Oakland, når der på søndag spilles finaler i henholdsvis NFC og AFC-ligaen i den amerikanske
football-turnering. Man kan trods alt ikke være helt sikker på at vinde, og dermed kvalificere sig til Super Bowl, det største sportsshow på jorden – hævder de i hvert fald over there. Så hellere feste på forhånd.
Og festet bliver der. Med mindre nationen bliver yderligere udenrigspolitisk involveret de næste 14 dage, står der football på programmet, og nu om dage har liga-finalerne udviklet sig til (lidt) mindre udgaver af the real thing.
Først var der 32. Så var der 12, nu er der fire hold tilbage. En lang, udmarvende og i vid udstrækning uforudsigelig turnering er næsten slut, tilbage i ’semifinalerne’ den 19. januar står Philadelphia Eagles mod Tampa Bay Buccaneers, og Oakland Raiders mod Tennessee Titans. I lyset af slutspilsforløbet er det måske ikke den store overraskelse; de fire var seedet øverst i NFL og AFC, men havde man satset nogle tusind dollar på det ved sæsonstart, ville man også have råd til at købe billetter til Super Bowl den 26. januar i San Diego.
I gamle dage var det ikke så indviklet. Efter den spæde start i 1876, hvor de første regler blev formuleret omkring denne hybrid af soccer og rugby, dannedes i 1922 NFL, National Football League. Men i 1959 fik man konkurrence fra AFC, American Football League. Det varede dog ikke længere end til 1967, hvor man fandt ud af, at der var rigtig mange penge i det her, og den første Super Bowl, kampen mellem vinderne af de to ligaer, afvikledes i LA.
Soccer, vores og resten af verdens afart af fodbold, vil aldrig blive det helt store publikumshit i USA, trods fremgang de senere år, ikke mindst på spindesiden. Der er ikke rigtig fascination i tallene. At Lakers vinder 107-105 over Bulls i en basket-finale er til at tage og føle på. Og at du på ét angreb i en football-kamp kan score syv point, giver også mulighed for, at en tilsyneladende håbløs kamp kan tage en dramatisk vending. Oveni kommer så princippet om effektiv spilletid som, om ikke andet, er effektivt med hensyn til at holde én på pinebænken.
Et af de historisk set bedste eksempler på dette ligger ikke længere tilbage end den 5. januar i år, hvor San Francisco 49’ers var bagud 14-38 mod New York Giants med 17 minutter tilbage, og vandt 39-38.

Planmæssigt drama
Sidste års Super Bowl-deltagere St. Louis Rams og New England Patriots nåede ikke engang slutspillet. Hvad Rams angår, peger både talentmassen og gennemsnitsalderen dog på et snarligt come back til toppen af NFC.
Der var som vanligt masser af drama i de sidste play off-kampe, inklusive de obligatoriske anklager mod dommerne, på et plan som man herhjemme skal til Slagelse for at høre. Det var slemt, da 49’ers vandt over Giants, men det blev helt galt da Pittsburgh Steelers tabte 34-31 i overtid mod Tennessee. Ifølge Pittsburgh-coach Bill Cowher på en dommerfejl, der ville have gjort ethvert blindeinstitut ære.
I Tampas sejr over 49’ers var der ikke så meget at diskutere, 31-6 taler sit tydelige sprog, i en kamp hvor San Francisco havde et halvt hold liggende/siddende udenfor, med et utal af skader.
Oakland Raiders havde ikke de store problemer med New York Jets, som efter en frygtindgydende slutspurt i grundspillet, og en lammende øretæve til Indianapolis Colts på 41-0(!) i første kamp i slutspillet den 4. januar, ellers var blevet spillet pænt ned hos bookmakerne. Endelig viste Philadelphia, at man godt kan spille en halv sæson uden sin normale quarterback – blot han bliver klar i tide. Og det blev Donovan McNabb mod Atlanta Falcons, der blev besejret 20-6. (Det var Falcons, der i Super Bowl i 1999 havde en danske Morten Andersen som kicker.)
Og med den utrolige jævnbyrdighed, der har præget store del af sæsonen, skal man have ualmindelig meget is i maven, eller rigtig mange penge, for at spille på de to finalister til Super Bowl 37, eller XXXVII, som de kalder det, i San Diego.
Og det er her Ringens Herrer skal findes. Og ringen vindes. En sejr bringer nemlig både cool cash, champagne, joints og damer – men først og fremmest er der The Super Bowl Ring, den måske grimmeste ring, der findes.

*TV2 Zulu sender søndag
fra 20.45 ligafinalerne
*For nysgerrige, men ikke regelkyndige, kan henvises til www.playfootball.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her