Læsetid: 2 min.

Fred i en fart

Hvorfor slås mod sommerfugle, når man bare kan vende den anden kind til?
3. januar 2003

Nytår
Velkommen til Verdensfreden. Store ord, tænker du nok, men det er ikke særligt svært, og deromkring begynder så besværet som hovedregel.
Snakken vil, at da Kant, Kierkegaard, Freud m.fl. havde afsluttet deres forfatterskaber, udbrød de et samstemmende »nårh, dét!« og tog sig et varmt bad.
Der er ingen grund til at lade sig dupere. Hvad de har sagt, er i grunden banalt: Man må ikke slå på dem med briller. Man skal elske sin mor og sende hende blomster to gange om året. Gem et lille smil, til det bli’r gråvejr.
Mennesker er så forskellige, og set fra hvor de står, har de fleste ret. Man kan gå lidt til og fra, hvis man er sådan indrettet, og de fleste gi’r én lov...
Der er grænser for det relative som for det absolutte, tilstødende: Faste spisetider er både en form og en norm, men de er også en udmærket måde at få noget i skrutten på. Og så videre: De fleste vil gerne leve deres liv i fred for krig, fattigdom og forurening, og det kan de sagtens.
Der er nemlig ingen grund til indslag af den voldsomhed. Hvis det virkelig skulle være – à la, sådan helt koldt og klart »ok så, hvordan gør vi?« – ville der højst være tale om en praktisk udfordring: Teknologisk, pædagogisk og fordelingsmæssigt.
Mulighederne er der, og de fleste indrømmelser – hvis det virkelig skulle være – ville falde de fleste ret naturligt at gøre. Og globaliseringen er jo bare et spørgsmål om at etablere sig overordnet og udbygge lokalt, demokratisk set.
Take it easy, boy, boy. Have a good time, smoke a cigar. The love you make is equal to the love you take. Gustav Winckler kunne ha’ sunget det. John Lennon gjorde det: Tænk dem bare. Men hvorfor virker det så ikke?
Der findes hverken i dette eller andre forsøg på det åbenbart indlysende, nærmest stupide, noget som helst om fangelejre og tortur, martyrier og dumhed, dupering eller forførelse, forfølgelse eller manipulation. Noget stemmer ikke.

Newtons æbletræ
Når Newtons love virker på æbletræet, hvorfor så ikke i personligheden? De skulle da være lige til at – ’implementere’: ’Du må ikke slås eller glemme mormors fødselsdag.’
Simple anvisninger. Men simple anvisninger på den anden kinds politik i tilspidsede situationer eller påpegninger af en balanceret levevis’ fordele over for det modsatte kammer altid over i – det modsatte. Hvem har skruet verden sådan sammen?
Som den fungerer, er det vel kun et spørgsmål om tid, før den populære version af kaosteorien fører til et pre-emptive strike mod sommerfuglene, iværksat af Institut for Miljøvurdering. Orkaner er afskaffet. Det siger vi. Så velkommen til Verdensfreden, jotak, er det bare at gå ind?
Jeg mente det ellers, jeg tør næsten ikke sige det: Ér den første dominobrik i Det Godes kommende kampe faldet? Det ved vi aldrig før bagefter.
Ved nærmere eftertanke: Hør ikke efter.
Tag et bad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her