Læsetid: 2 min.

Skal vi gætte silikone?

9. januar 2003

Spot
Det er næsten dem allesammen nu,« betroede en veninde mig forleden. »Det er næsten alle mine veninder, der får gjort et eller andet, og jeg synes altså, at det er mærkeligt.«
Jeg forstod ikke helt. Hvad får de gjort?
»Ordnet noget. De får større bryster, eller også får de strammet øjnene og fjernet rynkerne ved læberne eller suget maven. Men de fleste får ordnet brysterne. Og de er ellers højt begavede piger med fornuften i orden, så det giver noget stof til eftertanke. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om man også selv kunne finde på det.«
Min veninde har selv rundet de 40 og er en kvinde på toppen. Smuk, eksotisk faktisk, med mørke øjne og slanke arme og misundelsesværdige lår. Løber meget, spiser ordentligt, vælger sit liv med omhu og videreuddanner sig i ét væk.
Men denneher om silikonen var altså ny. Også for mig, der endnu ikke er hamret ind i det frygtede 4-tal, og som æder kilovis af orangechokolade, så appelsinhuden også kan få sit.
Faktisk har jeg tit undret mig over, hvordan det må føles at have silikone i brysterne. Hvordan det sanses, når huden bliver slappere og slappere med årene, og silikonen så sidder tilbage og stritter utilpasset veloplagt midt i alt det runkne. Men det giver åbenbart et kick, at folk glor for at bedømme, om de er ægte. Eller som den udbredte leg foran skærmen hedder: ’Skal vi gætte silikone?’

Samtidig tager jeg silikone-trenden alvorligt. Dyrkelsen af det unge har langt større konsekvenser end udstoppede hudstykker her og der. Ungdomstrenden er symptom på et samfund, der kun ønsker de toptrimmede. I dag er man ikke yt på arbejdsmarkedet, når man har rundet de 60 – næ, det sker såmænd allerede efter de 48. Og er man endda blevet lidt rund i det, så glem det. På skærmen er der ikke mange til at holde Mette Fugl med selskab i gruppen ’Velbegavede Non-Barbies med Erfaring’.
For mig er kvinders egen dyrkelse af monsterbabserne egentlig den største gåde. Også tanken om, at nogen har lyst til at gennemgå pinetilbud som f.eks. ’Brystforstørrelse – bl.a. via armhulen’, som der står i annoncerne.
Min personlige Dolly Parton-udlevelse stammer fra mine år med ammebørn, hvor jeg blev lykkelig for min tildelte A-skål fra Vorherre: Når brysterne spændes af mælk og smerte, fordi den lille sover længere end sidst, så er det begrænset, hvor fantastisk det er at få sådan et pornolook. Gratis eller ej.
Men gåder skal udforskes. Derfor vil jeg slå over på radioens P1 i dag og kaste mig ud i en halv time i silikonens verden. »Til kvinder, for kvinder og oftest med kvinder – men også for og med mændene omkring dem«,
dedikerer Hanne Fokdal Barnekow og Ane Saalbach deres udsendelse. Måske giver den svar på, hvorfor næsten alle veninderne ’får gjort det’.

DR P1: Silikone kl. 15-15.30. Genuds. kl. 21.25.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her