Læsetid: 2 min.

Gen-marken er mejet

Forbrugerne vil ikke have dem. Men politikerne og forskerne siger, at vi ikke kan undvære dem, og slet ikke undgå dem. Men hvorfor løbe en risiko, når man ikke får del i fordelene, spørger forbrugerne. Og hvad med miljøet? Det handler om gensplejsede afgrøder på danske marker. Hot or not? Skal, skal-ikke. I dag diskuteres spørgsmålet på en offentlig høring på Christiansborg, hvor økologer, forskere og politikere mødes for at diskutere markernes grønne fremtid
21. januar 2003


FAKTA
Høj vækst
*I hele verden voksede mar-kerne med gensplejsede afgrøder sidste år med 12 procent til næsten 59 millioner hektar. Det er knap 14 gange Danmarks areal. 68 procent af disse marker ligger i USA, 22 procent i Ar-gentina, 6 procent i Canada og 3 procent i Kina. Den sidste procent er fordelt mellem 12 andre lande.
62 procent af de gensplejsede planter er soyabønner som kan tåle Roundup eller tilsvarende ukrudtsmidler. 13 procent er majs, der har et (bt-)gen, som får planten til at producere insektgift.

Modvilje i Kina
*Kina er det udviklingsland, der er mest positivt over for gensplejsede afgrøder.
Men i Kina er den del af befolkningen, der kender problemet, lige så meget imod gensplejsede fødevarer som i Vesten, siger Greenpeace.
I byen Guangzhou tæt ved Hong Kong ønsker 80 procent at gensplejsede fødevarer bliver mærket og 40 procent vil vælge et ikke-gensplejset produkt, selv om det koster 10 procent ekstra. 64 procent af de adspurgte vidste dog slet ikke, at der sælges gensplejsede produkter i butikkerne. Det viser en meningsmåling, som afdelingen for antropologi ved Zhongshan Universitet har lavet for Greenpeace.
»Det er klogt af den kinesiske regering at indtage en mere forsigtig holdning til markedsføringen af gensplejsede fødevarer,« siger Greenpeaces kampagneleder Sze Pang Cheung.
I slutningen af sidste år blev Nestles salg i Kina af gmo-produkter uden mærkning mødt af protester. En web-afstemning på sina.com fik 5.000 protester på to døgn.

EU træder vande
*EU har vedtaget sit nye di-rektiv om markedsføring af gensplejsede organismer allerede i oktober sidste år, men det træder ikke i kraft, før reglerne om mærkning og sporing har været til endnu en høring i Europa-Parlamentet – og derefter til endelig behandling i ministerrådet.
Mange organisationer og enkelt lande, herunder Danmark, kræver desuden at EU’s kommende regler om miljø-ansvar og erstatning skal omfatte risikoen for uønsket spredning af gener, før stoppet kan ophæves.
Amerikanske landbrugsorganisationer har krævet, at USA indleder en sag mod Europa igennem organisationen for verdenshandel, WTO, for at få ophævet handelsbegrænsningen. Siden 1997 er USA’s eksport af soyabønner til Europa mere end halveret.

*Kilder: USA’s Landbrugsministerium og Greenpeace

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu