Læsetid: 3 min.

Globaliseringens sande tilstand II

Hvordan er en anden verden mulig som alternativ til nutidens globale motorvej med øget frihandel og mindre statsindgriben? Det diskuterer 100.000 græsrødder og delegerede på Det Sociale Verdensforum i Porto Alegre
24. januar 2003

Socialt
PORTO ALEGRE – Er globaliseringen med øget frihandel nutidens og fremtidens højeste sandhed, er der alternativer, eller er den død?
Det diskuterer alverdens såkaldte anti-globalister og anti-liberalister som græsrødder og delegerede for tredje år i træk på det Sociale Verdensforum i den sydbrasilianske havneby Porto Alegre. Under fællesnævneren ’en anden verden er mulig’ vanker der igen i år verbale øretæver til den globale virkelighed og det, der under dække af den frie handels velsignelser opfattes som en ny form for udnyttelse af ikke bare verdens fattige, men flertallet af verdens borgere i det hele taget.
Er den besungne frie bevægelighed for kapital, varer og personer reelt en ny kolonialisme ensrettet fra nord til syd og fra fattig til rig. Porto Alegre svarer sandsynligvis ja i forsøget på at genvinde det, der efter Murens fald og i begyndelsen af 1990’erne fik fænomenet globalisering til at smage af en mere harmonisk verden via nedbrydning af kulturelle, geografiske, politiske, menneskelige og økonomiske grænser. Det er i dag blevet til en moderne form for paradise lost, hvor skellet mellem rig og fattig, Vesten og den tredje verden, øges med ekspresfart. Toget må stoppes, og løsningen kan være frihandel på andre og mere lige vilkår. Vilkår, der i Porto Alegre vil blive endevendt i utallige paneldebatter om demokratisk bæredygtig udvikling, verdens(u)ordenen, statens rolle over for de frie markedskræfter, konturerne til et amerikansk imperium i lyset af en truende Irak-krig og meget mere.
Tom Hayden, eks-senator i Californien og i 1960’erne del af det såkaldte ’nye venstre’, har som tusinedvis af andre amerikanere meldt sin ankomst i forsøget på at stoppe opbyggelsen af et amerikansk imperium via NGO-kontakter i hele verden.
Græsrodsstjerner som Noam Chomsky vil sammen med Bolivias leder af kokabønder, Evo Morales, og inderen Arundathi Roy diskutere måder at forhindre dette amerikanske imperium. I år er målet at være mindre snakkeklub og mere artikuleret end de sidste to sociale verdensfora. Derfor ønsker komiteen at nå frem til et konkret arbejdspapir, der blandt andet foreslår en mere retfærdigh frihandel frem til WTO-forhandlingerne i Cancún i
Mexico i september.

Lysår fra Davos
Set fra det Sociale Verdensforum er fremtiden med garanti lysår fra tegne-drengenes på World Economic Forum i schweiziske Davos, hvis fællesnævner er at cementere globalseringens akkumullerende effekt i stedet for Porto Alegres insisteren på fordeling. Selv om de to begivenheder afholdes samtidig, er de i form og væsen diamentrale modsætninger. Men i årets tredje udgave af Porto Alegre er grænserne alligevel ikke så sort-hvide. Banen er kridtet op, så deltagerne i år skal fokusere mere på at finde nye veje til at overvinde eller hæmme de negative aspekter ved den globale frihandel, nu hvor den måske alligevel er kommet for at blive. ’If you can’t join them, beat them’, synes indstillingen at være.
De negative aspekter er blandt andet set fra Sydamerika og mange tredjeverdenslande, at store dele af hjemmeindustrien har tabt kampen mod udenlandske opkøb af lokale konkurrenter eller multinationales direkte indtræden på hjemmemarkedet. Derfor vil det Sociale Verdensforum undersøge, om statens (for)svindende rolle i virkeligheden er de sidste krampetrækninger over for de frie markedskræfter, eller om en øget statsindgriben, som Brasiliens arbejderpræsident Lula ønsker det, kan modvirke de negative effekter uden at melde Brasilien og dets marked ud af frihandlen. Lula bliver desuden med sit besøg lørdag den første fungerende statsleder, der deltager i Porto Alegre, hvorfor hans visit to dage efter i Davos allerede har mødt stærk kritik. Men det afspejler en virkelighed og en opfattelse i Lula-regeringen, at nutiden er til alternative løsninger, hvorfor han med en traditionel stram økonomisk kurs vil skaffe midler til sine sociale projekter. Lula personificerer Sydamerikas venstredrejede søgen efter sin plads i den globaliserede verden. At han kommer er tegn på, at Brasilien har tænkt sig at gå nye veje, og at Porto Alegre måske er ved at blive græsrøddernes Mekka.
I aftes indledtes det Sociale Verdensforum som altid med åbningsmarchen. Målet er at udbygge og nuancere ånden fra Seattle 1999, så anti-globalisme og anti-liberalisme bliver mere konstruktivt end destruktivt.

FAKTA
Porto Alegre
*Porto Alegre 2003, det Sociale Verdensforum, er opbygget over fem hovedtemaer, der alle diskuterer, om og hvordan en anden verden er mulig.
Temaerne er: Demokratisk bæredygtig udvikling. Værdier og principper herunder menneskerettigheder. Medier, kultur og mod. Politisk magt, civilsamfund og demokrati. Den demokratiske verdensorden.
Ifølge skøn kommer der i år græsrødder og delegerede fra 125 lande fordelt på 5.000 NGOere, 30.000 delegerede og 70.000 deltagere.
For første gang i forummets historie besøger en fungerende statsleder det. Brasilien præsident Lula, som også skal til Davos-mødet i Schweiz to dage
senere

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu