Læsetid: 2 min.

Hørm og håndklæder

29. januar 2003

Som en af vore bekendte allerhøfligst sagde, da vi var nogle stykker, der endelig havde fået mandet os op til at gå til fitness, og han blev opfordret til at være med: »Næh tak, det er jo ikke altid, man lige har lyst til at se ens venner uden tøj på!«
Næh, helt ærligt, men rigtige mænd sætter sig ud over den slags, for ellers kunne man ikke hedde Peter Schmeichel og spille fodbold for både Manchester United og Manchester City.
Der har altid været noget både frastødende og tiltrækkende ved omklædningsrum, og ikke nødvendigvis på den mest elementære facon, som da den unge Venstre-løve ødelagde sin politiske karriere ved at iagttage kvinderne fra et kighul i en skunk i Køge Svømmehal. Det var forresten i solariet, men alligevel. Sådan noget kan gå an i en film af Nils Malmros, men ikke i en skunk i partiet Venstre.
En af Klaus Rifbjergs bedste og mest slidstærke noveller handler om en drengs oplevelser, da han er på badeanstalt og dermed – i øjenhøjde – ser mænds mærkelige kønsdele, deres forskellige størrelse og farver. Lidt af et æstetisk chok, et kulturchok, eller hvad man skal kalde den indskrivning i mænds verden, som det også er. En grundoplevelse uden ritual.
Vejen til livet og karrieren går gennem gymnastiksalen og dermed omklædningsrummet, der med dets latente mobningsmuligheder kan være en rå børste.

Men ud over hørmen, svedlugten, de våde håndklæder og det kropslige – handler omklædningsrum også om sporten, om en verden af forventninger, skuffelser og glæder. Det gør i al fald Klaus Kjeldsens lille, uprætentiøse dokumentarfilm, der er af typen ’fluen på væggen’, dvs. at kameraet er til stede på en måde, så aktørerne, i dette tilfælde drengene, til sidst dårligt nok lægger mærke til det.
Klaus Kjeldsens indgang til emnet var, at hans egen søn som 13-årig var medlem af fodboldklubben Avarta. Kjeldsen blev både som far og som filmmand nysgerrig efter at vide mere om den verden uden for hjemmet, som optog sønnen så meget. Han stillede på forskellige tidspunkter kameraet op i omklædningsrummet, vendte tilbage, filmede igen. Man får indtryk af det særlige kammeratskab mellem drengene, som er præget af både grovhed og ømhed.

TV2 kl. 17.30: Omklædningsrummet. Dokumentarfilm af Klaus Kjeldsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her