Læsetid: 3 min.

Hovedet i gasovnen

Det var nat med fru Knudsen, men først ville hun have et hårnet, og dermed ramte Petersen bolignøden lige oven i nøden
9. januar 2003

Portræt
Leif Petersen vil i aften være midtpunkt, når der holdes kulturcafé med brunsvier og cappuchino i Langgade i stationsbyen Nørre Alslev på Falster.
Han vil fortælle om »sit dramatiske liv«, men, som det hedder i indbydelsen, er der ikke tale om oplevelser i Himalaya eller på indlandsisen. I mange år boede han på Lillebrændevej i Lillebrænde, ligeledes på Falster, en adresse med en anderledes udramatisk klang end bjergkæden.
Der er tale om Leif Petersens liv som dramatiker, men først må man lige gøre sig klart, at der er to Leif Petersen’er i det danske kunstliv, den anden – med mellemnavnet Sylvester – er billedkunstner og skuespiller m.m. Så skulle det være på plads.

Grotesk
Med en afbrudt læretid som litotrykker, en tid som reklametegnerelev, en kontoruddannelse i et vinfirma og en ansættelse i Kirkens Korshær samt et socialt kursus som ballast blev han dramatiker. Han skrev nogle stykker til Radioteatret i begyndelsen af 60’erne. Et par af dem omarbejdedes til scenen under titlen Alting og et postbud, (Svalegangen, Århus, 1969) dengang det endnu var nyt og interessant at spille på små scener.
Det er ikke for meget sagt, at stykket vakte usædvanlig opmærksomhed. En ny dramatiker var født med en replikkunst som en fægtemester. Og der var langt mellem nye, danske dramatikere på højniveau. Stykket ligger mellem det absurde, det sort humoristiske og det socialt kontante – og handler indirekte om bolignøden. Fru Knudsen bebor en to-værelses lejlighed sammen med sin søn, den småkriminelle Arnold, der gerne vil have hende ud, så han kan overtage den.
Det ender grotesk med, at hun under en slags frivillig tvang stikker hovedet i gasovnen – hvad gør man ikke for knægten? – men først kommer hun lige tilbage i stuen efter sit hårnet.
»Hvad?« siger Arnold.
»Ovnen er så fedtet indvendig,« forklarer fru Knudsen. »Du må finde mit hårnet. Jeg vil ikke uden hårnettet.«
Det bliver hendes sidste ord, før Arnold skruer op for gassen til akkompagnement af April Stevens Teach me, tiger.

Talrige opgaver
Ved Henning Ørnbaks hjælp blev stykket senere til en biograffilm med titlen Det er nat med fru Knudsen, og de to fortsatte samarbejdet med filmen Nu går den på Dagmar.
Leif Petersen løste op gennem 70’erne og 80’erne talrige små og store opgaver på teatrene. Han skrev Rene ord for pengene til Det Kgl. teater, men dyrkede også gerne det politisk debatterende med sportsstykker som Medaljens bagside på Fiolteatret og Fremad på Folketeatret. Han oversatte Pinter og Henrik Ibsen.
Som skriverkarl var han med på drejebogen til Jens Ravns tv-serie over Hans Kirks roman Fiskerne, der blev en stor seermagnet. Den hudfletter det indremissionske miljø – og gjorde fiskearten fjæsing kendt i det ganske Danmark, fordi den er giftig, og en af fiskerne, spillet af Otto Brandenburg, trådte på sådan en. Det syntes danskerne var synd.

Håndboldformand
Midt i en håndboldtid er det værd at notere, at Leif Petersens interesse for sporten har været en livslang kærlighedsaffære. Han var formand for Københavns Håndboldklub 1968-85 og blev det for Nykøbing Falster Håndboldklub fra 1999. I førstnævnte er han yderligere æresmedlem – ligesom han er det i organisationen Dramatikerstudio. I årenes løb har han beklædt en masse tillidsposter – både i sportspolitik og teater.
Danske Dramatikeres Forbund, hvor han også var bestyrelsesaktiv, gav ham sin hæderspris i 1970.
I de seneste par årtier har der været mere stille om dramatikeren Leif Petersen, der dog ingenlunde har været inaktiv.
Han giftede sig med skuespiller Mette Benedicte Bentzen, byttede København ud med Falster, hvor han engagerede sig i det lokale og regionale kulturliv.
Det er så også »Nørre Alslev Kommunes dramatiker,« der hyldes ved arrangementet i aften, for sin ro, sin evne til at lytte og sin hele indsats – uden dog at komme ind på den kommunale finanslov.

Leif Petersen
Født i 1934. Fik sit gennembrud som dramatiker med Alting og et posthus
i 1969, har skrevet 70 stykker til radio,
tv og teater og kan i år fejre 40-års
forfatterjubilæum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her