Læsetid: 3 min.

Irak sidder i saksen

Selv om FN’s våbeninspektører ikke har fundet det mindste spor af Iraks masseødelæggelsesvåben er nedtællingen til krigen i fuld gang
7. januar 2003

Analyse
Svenske Hans Blix og hans 110 raske svende gør alt, hvad de kan for at finde de masseødelæggelsesvåben, som USA og Storbritannien påstår er gemt et sted i Saddam Husseins vidtstrakte rige.
Men bare tre uger før de skal rapportere til Sikkerhedsrådet, må inspektørerne sande, at de endnu ikke har fundet bare det mindste tegn på, at Irak producerer atomare, biologiske eller kemiske våben.
Alligevel sidder Saddam Hussein i saksen, vurderer eksperterne. For trods 12.000 siders dokumentation, har Irak stadig ikke redegjort for, hvad der er sket med de store lagre af biologiske og kemiske kampstoffer, som blev fremstillet før Golfkrigen.

Det er tidlig morgen i Bagdad. På UNMOVIC’s kontor passerer papirlapper rundt med oplysning om, hvor dagens første inspektioner skal udføres. Af frygt for spioner og lytteudstyr taler ingen om, hvor de 110 eksperter i atomare, biologiske og kemiske våben skal hen.
Klokken 9.00 kører den første konvoj ud af Bagdad, tæt fulgt af embedsmænd fra Iraks Nationale Overvågningsdirektorat, og kort efter er dagens første inspektion i gang.
Siden inpektørerne genoptog deres arbejde den 27. november sidste år, er over 250 irakiske faciliteter blevet kontrolleret i jagten på Saddam Husseins forbudte våben.
Blandt dem er alt fra bryggerier til universitetslaboratiorier, hospitaler, tidligere produktionsanlæg for masseødelæggelsesvåben, præsidentpaladser, vandrensningsanlæg, regeringskontorer, flybaser, landbrugsskoler, fabrikker, militære og civile lagre samt en række tidligere og nuværende kemiske produktionsanlæg.
Foreløbig har inspektørerne fået adgang til alle de steder, de har ønsket at besøge. Men overalt har resultatet været et stort rundt nul.
»Hvis målet er at fange irakerne med bukserne nede, så taber vi helt sikkert,« siger en af inspektørerne i et interview med avisen Los Angeles Times. »Indtil nu har vi ikke fundet den mindste smule ulovligt materiale.«

Selv om inspektørerne ikke finder noget bevis på, at Irak har genoptaget sin produktion af masseødelæggelsesvåben, sidder Saddam Hussein alligevel i saksen, vurderer eksperter.
»Hvis ikke inspektørerne finder noget, vil USA og Storbritannien i stedet sætte fokus på de ting, som Irak mangler at redegøre for,« siger professor Timothy Garden fra Royal Institute of International Affairs i London.
»Sikkerhedsrådet har krævet en fuldstændig redegørelse for Iraks produktion af masseødelæggelsesvåben. Men indtil videre har Irak ikke dokumenteret, hvad der er sket med de lagre af kemiske og biologiske kampstoffer, som landet var i besiddelse af før Golfkrigen.«
Den vurdering deler major Peter Alexa fra Institut for Internationale Studier i København.
»Man kan sagtens forstille sig, at inspektørerne ikke finder noget bevis på produktion af masseødelæggelsesvåben inden den 27. januar, når de skal aflægge rapport til Sikkerhedsrådet. Irak har immervæk haft fire år til at fjerne alle spor,« siger han. »I så fald vil USA koncentrere sig som Iraks manglende oplysninger. Hvis Irak virkelig selv har destrueret de biologiske og kemiske kampstoffer, sådan som styret hævder, så må de også kunne fremlægge bevis herfor,« siger Peter Alexa.

Både Timothy Garden og Peter Alexa betragter den 27. januar som en deadline for våbeninspektørernes arbejde. Også selv om chefen for UNMOVIC, Hans Blix, har vurderet, at inspektørerne har brug for mindst et år til at gennemtrawle Irak.
»Selv om det ikke er nogen endelig rapport, inspektørerne skal aflægge den 27. januar, er der ingen tvivl om, at beslutningen om at gå i krig skal tages snart«, siger Peter Alexa. »Hvis USA skal nå at samle en koalition og have et nyt mandat fra FN’s Sikkerhedsråd, inden det bliver for varmt i vejret til at bære beskyttelsesdragter mod kemiske og biologiske våben, begynder det at haste,« sige rhan.
Timothy Garden mener også, at nedtællingen er begyndt.
»I slutningen af denne måned vil USA have 110.000 mand udstationeret i Golfen. Det betyder, at den amerikanske regering snart er nødt til at træffe beslutningen om at gå i krig. Man kan jo ikke have så mange mand udstationeret uden at have et formål med det,« siger han.
Også i Bagdad vokset presset på inspektører og irakere, efterhånden som deadline næmer sig.
I sidste uge åbende et nyt UNMOVIC-kontor i provinsbyen Mosul, i denne uge tager inspektørerne helikoptere til hjælp og antallet af daglige inspektioner er sat voldsomt i vejret, mens Saddam Hussein på sin side har beskyldt inspektørerne for spionage og adskillige irakiske instanser har klaget over inspektørernes kontante fremfærd i forbindelse med inspektionerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu