Læsetid: 3 min.

Kamp mod Irak-krig

Mere end 200.000 mennesker gik på gaden til de største Anti-krigsdemonstrationer i USA siden Vietnam-krigen
20. januar 2003

WASHINGTON D.C. – Det var et bred udsnit af den amerikanske befolkning der lørdag gik til kamp mod Bush-regeringens krigsplaner i nationens hovedstad, Washington D.C.
I byens store park, the Mall, blandt mange tusind andre havde Philip Miller fra Telluride, Colorado, taget råbet »No Blood For Oil« til sig. Han var til lejligheden i fuld krigsuniform fra Anden Verdenskrig, hvor han deltog i kampe om Filipinerne.
»Havde Bush set og oplevet nogle af de ting, jeg så der, da tror jeg ikke han ville være så ivrig efter at gå i krig,« sagde den bevægede krigsveteran. Den krig, Miller udkæmpede, bliver i amerikansk historie husket som ’den gode krig’, men sådan vil det næppe gå med en krig i Irak, spåede Philip Miller.
»I den krig jeg deltog i, blev USA angrebet af Japan. Men at påstå at Irak udgør en trussel for USA er latterligt. Irak er en nation i dyb fattigdom.«

Protest fra kyst til kyst
Lørdagens demonstration i Washington blev støttet af en lignende demonstration i San Francisco og skulle således give amerikanere fra kyst til kyst mulighed for at udtrykke utilfredshed med regeringens Irak-politik.
Tusinder af busser med amerikanere i alle aldre og udsnit rullede ind i hovedstaden, nogle af dem med mere end 20 timers kørsel på bagen. Nogle udtrykte bekymring for verdensøkonomien, andre mente at en krig ville give et endnu dårligere indtryk af USA i Mellemøsten og den fattige del af verden. Og blandt demonstranterne var der også grupper, der var mødt frem af bekymring for deres egen forringede status i det amerikanske samfund efter den 11. september.
»For en muslim er dette et meget vigtigt spørgsmål,« sagde Shadi Hamid, ledende medlem af de Muslimske Studerendes Organisiation ved det lokale Georgetown Universitet.
»Tusindvis af muslimer bliver afhørt og holdt tilbage af Immigration and Naturalization Services, INS. Det er ikke længere det Amerika, som jeg voksede op med troen på.«
Demonstranterne strømmede hele formiddagen til den store rektangulære park, the Mall, der ligger mellem the Capital Dome og the Washington Monument, hvor der blev afholdt taler ved en bred vifte af amerikanske anti-krigskoryfæer.
I blandt dem var præsten Jesse Jackson og Ron Kovics, vietnam-veteran, aktivist og forfatter til Born On the Fourth Of July.
Senere på eftermiddagen begav den enorme menneskemængde sig i en lang slange ned ad Independence Avenue og Pennsylvania Avenue for at dreje af ved 8th Street og til sidst nå frem til the Naval Yard.
Mange mente, det var en passende destination for en protest mod Bush-regeringen, der på den ene side ønsker at afvæbne Saddam Husseins regime og på den anden side selv besidder verdens største krigsmaskine. Det var også et paradoks der blev udstillet på medbragte bannere, der næppe kan have moret præsident Bush:
»Fighting For Peace Is Like Fucking For Virginity« lød en protest, mens »Spis en saltkringe mere« referede til præsidentens uheld i det hvide hus, hvor han fik en saltkringle galt i halsen, faldt og slog hovedet ned i et sofabord. En anden demonstrant mente at have opsnappet Bush’s hemmelige totrins-plan: »Få verden til at hade os, og se, hvad der så sker.«

Krigserklæring i vente
På trods af den humoristiske tilgang var mange demonstranter bange for, at de kæmpede en umulig kamp mod et timeglas, der næsten allerede er løbet ud. Det store fremmøde vendte således op og ned på Washinton for en dag, men tildeltes ikke nogen overvældende interesse på landsdækkende tv.
Demonstrationen blev også mødt af mindre moddemonstrationer. En gruppe pro-krigsdemonstranter mødtes ved Vietnam-veteranernes mindesten for at udtrykke deres støtte til en krig mod Irak.
»Irak er farlig. Vi bliver nødt til at angribe dem før eller siden. Så hvorfor ikke nu?,« mente ingeniør Dave Fordyce fra Washington D.C.
Grønt lys fra befolkningen eller ej, så fortsætter Bush-regeringen med at optrappe militært i den Persiske Golf. Om en uge afleverer FN’s våbeninspektører med Hans Blix i spidsen den med spænding ventede Irak-rapport og allerede dagen efter giver præsident Bush sin tale til nationen, som mange anti-krigsdemonstranter frygter vil indeholde en egentlig krigserklæring.

globalt@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her