Læsetid: 2 min.

Karen Jespersen i personligt angreb på Lykketoft

Karen Jespersen beskylder Lykketoft for at holde hende uden for indflydelse. Men Jespersen var på forhånd orienteret om partiformandens planer, erfarer Information
6. januar 2003

Den tidligere social- og indenrigsminister Karen Jespersen er ude i et personligt opgør med partiformand Mogens Lykketoft.
Karen Jespersen, der nu tager sin afgang som partiets socialordfører, beskylder Mogens Lykketoft for at sætte hende uden for indflydelse og gennemføre vigtige socialpolitiske sager hen over hovedet på hende.
Men beskyldningerne dækker over et rent personligt opgør. For partiets planer for en ny pensionsreform, som Karen Jespersen hævder først at have fået kendskab til i pressen, var sendt til gennemlæsning hos alle medlemmer før Lykketoft offentliggjorde synspunkterne i sin nytårstale, erfarer Information.
»Karen Jespersen er ude i et isoleret ærinde. Den præcise melding, som Lykketoft gav, havde alle haft mulighed for at sige deres mening om,« fastslår et centralt placeret medlem af Socialdemokraterne over for Information.

Misforståelse
Karen Jespersen selv fastholder, at hun ikke er blevet inddraget grundigt i diskussionerne om partiets politik.
Hun er blevet nægtet en plads i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, hvor sociale sager også bliver diskuteret i vid udstrækning.
Og senest omkring partiets udspil til en pensionsreform, som er blevet til hen over hovedet på hende - trods posten som ordfører på området:
»Vores ledelse handler for egenrådigt. Den skal selvfølgelig udstikke retningslinier, men skal ikke gøre det uden at inddrage de relevante gruppemedlemmer,« siger hun.
Partiformand Mogens Lykketoft forsøger i dag på et møde at løse problemerne med Karen Jespersen. Han mener, at hele sagen baserer sig på en misforståelse. Lykketoft understreger, at han i sin nytårstale intet har sagt om en pensionsreform, som Karen Jespersen ikke har kendt til:
»Der er ikke nogen indholdsmæssig strid om det, der er sagt i min nytårsudtalelse,« siger Lykketoft.
Partiet har endnu ikke fastlagt sine tanker om en reform af pensionssystemet, da et internt udvalg først skal arbejde på et udspil.
Kort før jul mislykkedes det for den ny partiformand Mogens Lykketoft at samle en ledelse med folk fra både Auken- og Nyrupfløjen. Nyrups folk blev efterladt uden magt i ledelsen af partiets gruppe i Folketinget. En kilde fra partiets Nyrup-fløj afviser dog, at Karen Jespersens tilbagetræden var en koordineret aktion:
»Det er en ren Karen-aktion. Og det er svært at se begrundelsen for, hvorfor hun vælger at træde tilbage nu. Der mangler et grundlag,« siger kilden.
Jespersen har aldrig været bedste ven med Lykketoft. Særligt hendes mand, kommentator Ralf Pittelkow, har et anstrengt forhold til ham.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her