Læsetid: 2 min.

Klip

10. januar 2003

(2. sektion)

*Scorsese – Lad Ringenes Herre-fans sige, hvad de vil. Vinterens store filmbegivenhed er premieren på Martin Scorseses længe ventede historiske gangster-epos The Gangs of New York. I den kommende weekend er der endelig verdenspremiere på denne gangstergenrens Borte med blæsten, som Scorsese har drømt om at lave lige siden 1970’erne. The Guardian har set den og kalder den »et overdådigt kostumedrama, en fejende flot romantisk fortælling og en fortættet hævnhistorie. I sidste ende en Scorsese-film – højspændt, barsk, spontant brutal og – når man mindst venter det – ekstatisk.« Hovedrollerne spilles af Leonardo DiCaprio (hans første rolle siden Titanic) og Daniel Day-Lewis, der ellers har holdt en skuespillerpause på fem år, hvor han blandt andet har arbejdet som brolægger i Italien.

*Bergman – Alt, hvad Ingmar Bergman har lavet, interesserer. Også de ni sæbereklamefilm af en minuts varighed hver, som han af pengenød iscenesatte i 1951, da svensk film var lagt død af en strejke, og teaterkarrieren ikke gik for godt.
Nu er der lavet en dokumentarfilm, der samler Bergmans ni reklamefilm for sæben Bris, som ifølge instruktøren selv blev betragtet som »revolutionerende«, da de kom frem, men nu er »antikverede«. I den kommende
weekend kan englænderene i The National Film Theatre nyde skuet af en purung Bibi Andersson, der belønner en svinefarmer med 100 kys for at have givet hende et stykke Bris-sæbe. Hvad Bergman selv siger til denne genoplivning, melder historien intet om.

*Engelsk tale – I hvor høj grad betragter det hjemlige biografpublikum en film for dansk, når skuespillere og tale er engelsk? Det er i høj grad problematisk for en dansk film ikke at tale dansk, hvilket ses af det forholdsvis beskedne tilskuertal til Lone Scherfigs opreklamerede Wilbur begår selvmord, der synes at standse på 150.000 solgte billetter – kun lidt over en sjettedel af det publikum, der så Scherfigs foregående film Italiensk for begyndere. Men der er heldigvis stærke dansktalende succes-bud i vente i de kommende måneder: Overtegnede satser gerne sine penge på Natasha Arthys Dogme-komedie Se til venstre, der er en svensker (premiere 31/1) og Anders Thomas Jensens De grønne slagtere (premiere 21/3).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu