Læsetid: 2 min.

Klip

3. januar 2003

*Gale filmfolk I det seneste nummer bringer Vanity Fair en ret interessant artikel om den engelske instruktør Tony Kaye og hans mentor Marlon Brando. Kaye gjorde sig både heldigt og uheldigt bemærket, da han instruerede racismedramaet American History X og siden ragede uklar med filmselskabet og skuespilleren Edward Norton.
Instruktøren indrykkede bl.a. annoncer i Variety, hvor han tog afstand fra sin film, der ellers fik en pæn modtagelse af både kritikere og publikum. Tony Kaye er kendt for at være en original, der ynder at iscenesætte sig selv. Han berømmes for sit arbejde som reklamefilminstruktør, men har et mindreværdskompleks af de større og opfører sig som regel så excentrisk, at mange ikke vil arbejde sammen med ham.
Alligevel lykkedes det ham at få adgang til sit store idol, den legendariske, menneskesky skuespiller Marlon Brandos inderkreds. Brando excellerer selv i besynderlig opførsel og i Kaye så han en åndsfælle. Men venskabet, eller måske snarere elev-mester-forholdet, gik snart i stykker, ikke mindst fordi Kaye konstant forsøgte at overgå Brando – f.eks. da skuespilleren inviterede nogle af sine berømte kolleger til en masterclass og lod Kaye filme det hele. Meningen var, at der skulle komme en profitabel salgsvideo ud af anstregelserne, men Kaye dukkede bl.a. op klædt ud som Osama bin-Laden, og til sidst måtte Brando smide ham ud.
Efter det har de to ’personligheder’ ikke talt sammen, og for tiden arbejder Kaye på et videoprojekt, hvor han bruger sine optagelser, mens Brando selv lægger truende beskeder på Kayes telefonsvarer.
De er skøre, de filmfolk!

*Cinemateket CinemaScope og Film om film er to af de filmserier, som Cinemateket i København har at byde på i januar måned. I Film om film er det muligt at opleve gyldne øjeblikke i klassikere som Billy Wilders Sunset Boulevard, Fellinis 8 1/2, Woody Allens Kairos røde rose og Truffauts Den amerikanske nat og nyere værker som Tom DiCillos Klar til optagelse og Olivier Assayas’ Irma Vep – film, som alle handler om eller foregår i filmverdenen.
Det store billede følger op på forrige måneds serie, hvor man kunne opleve ældre film optaget i det brede filmformat Cinemascope. Nu er det så det muligt at se film af yngre instruktører, der har prøvet kræfter med det fængslende, men også krævende bredformat, heriblandt Blade Runner, Howard’s End, Tuvalu, The Matrix og den danske Manden som ikke ville dø. Det bliver også til en række nye skotske film, og en serie af film produceret af den legendariske studieboss Robert Evans, der bl.a. stod bag Chinatown og The Godfather. www.cinemateket.dk

*Potters problemer Da den britiske skuespiller Richard Harris døde for et par måneder siden, gav det Warner Bros., der står bag Harry Potter-filmene, et problem af de større: Hvem skal efterfølge Harris i rollen som troldmandsskolen Hogwarts rare rektor, Dumbledore?
Ian McKellen, der spiller Gandalf i Ringenes Herre, afviser rygter om, at han er en mulighed, og internettet koger i disse dage over med bud på én, der kan fylde Harris’ snabelsko: David Warner, Patrick Stewart og Peter O’Toole er alle blevet foreslået. Deltag i diskussionen på www.aintitcool.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her