Læsetid: 2 min.

K'NYT

4. januar 2003


Hitler – en overset kunstner?
*Hvordan var verdenshistorien forløbet, hvis Hitler havde fået en succesrig karriere som kunster? Var det hans tvivl på sig selv som maler, der foranledigede den uendelige strøm af had, og var Hitler udelukkende et produkt af sin egen tid eller en satanisk visionær? Disse spørgsmål sætter en ny film om Hitler sig for at besvare. Filmen Max, er en fiktiv beretning om venskabet mellem den unge Hitler og den jødiske kunsthandler Max Rothman, spillet af John Cusack. Filmen er blevet stærkt kritiseret for at give et menneskeligt billede af Hitler, og har hverken formået at imponere anmelderne eller tiltrække publikum i USA. msk

Mindship Fonden for retten
*Mindship Fondens konkurs midt under Kulturby 96, er en af de mest opsigtsvækkende kulturskandaler i nyere tid. Sagen bliver nu oprullet i detaljer, når Østre Landsret på tirsdag indleder en erstatningssag mod fondens ledelse med direktør og forfatter Tor Nørretranders i spidsen. Mindship Fonden skulle skabe et internationalt samarbejde mellem videnskabsfolk og kunstnere i Kulturbyåret i København.
Det var tilsyneladende restauranten Mindship Canteena, under ledelse af kokken Henrik Boserup, der indirekte blev projektets død, og fik økonomien til at køre af sporet. Erstatningskravet lyder sammenlagt på 12,5 millioner kroner. ritzau

Leif Davidsen til folket
*Forfatteren Leif Davidsens spændingsroman Den russiske sangerinde postuddeles 8. og 9. januar til alle husstande i Kalundborg kommune. Det er Kalundborg Bibliotek, der er initiativtager til det litterære sats, med projektet Kalundborg læser samme bog 2003, inspireret af lignende tiltag i USA.

TVropa er gået offline
*Filmselskabet Zentropas netstation TVropa, blev 30. december erklæret konkurs. Ifølge administrerende direktør i Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, har selskabet to dyre film på vej, der først kaster indtægter af sig til efteråret, hvorfor selskabet ikke har de økonomiske midler til at skyde flere penge i foretagendet.

Rocken tilbage i P3
*Fra på søndag får radioens P3 igen et program, der udelukkende er dedikeret til rockmusikken. Rockspecialisten Carsten Holm, der har en fortid som bestyrer for P3’s Heavyland, vil være vært på programmet, der musikalsk spænder bredt, og hvor musikken får maksimal plads, kun suppleret af den mest relevante baggrundsinformation.
P3 Rock med Carsten Holm, hver søndag 18.03-19.30.

Ærkeenglen Michael
*Der findes en video af Michael Jackson, der spejlvender Benjamins berømte tese om historiens engel. Benjamin skriver om en tegning af Paul Klee, hvor Historiens Engel rædselslagen presses tilbage af tidens storm. Englen vender ryggen til fremtiden, og ser med opspilede øjne på fortiden, hvor ruiner og lig hober sig op. Jackson som engel, der ikke er akvarelmalet, men kirurgisk forbedret, ser mod fremtiden. Tiden stormer med rædselsvækkende kraft, men urskovens træer genrejses, de døde vækkes, borgerkrigen ophører. Benjamin, der skrev om kunsten i den mekaniske reproduktions tidsalder, ville næppe blive overrasket. Men vi andre står med vindblæst hår, og kan undre os over, at håbet om frigørelse, fred og sikkerhed nu varetages af en pædofil milliardær med syntetiske træk. mam

Blik på byen
*Fire illustrationer til byen Københavns udvikling (side ni torsdag 2. januar) viste Indre By henholdsvis ca. 1535, 1650, 1750 og 1850.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her