Læsetid: 2 min.

K'NYT

15. januar 2003


Kritikerprisen og Georg Brandes Prisen
*Kritikerprisen for 2002 går i år til forfatter og kommentator på nærværende dagblad, Camilla Christensen, for romanen Jorden under Høje Gladsaxe. Af motiveringen fremgår det, at: »Jorden under Høje Gladsaxe er et stort, eksplosivt gennembrud for en forfatter, hvis digt-, prosa- og kortprosabøger længe har ulment ildevarslende«, samt at den »er en akrobatisk, livsklog og dødsforagtende samtids- og altidsroman, der udvider sig for hver læsning.«
Georg Brandes Prisen tildeles Finn Stein Larsen for Den magiske livskreds. Frank Jægers lyrik. Prisudvalget, der i år består af Lars Bukdahl, Bo Hakon Jørgensen og Mai Misfeldt, roser i motiveringen bogen for at være »en sjældent forbilledlig digt- og digtermonografi. Forfatterens skarpe, fintmærkende analytiske praksis er optændt af gammel, uudslukkelig kærlighed til emnet. Den magiske livskreds er et sent hovedværk i et væsentligt kritisk forfatterskab.«
Begge priser er på 30.000 kroner, og uddelingen foregår i dag hos Kunstrådet, Litteratursektionen.

Filmklassikere gået tabt
*Mere end 1.000 originale eksemplarer af gamle indiske film - hvoraf enkelte er de eneste eksisterende kopier – er blevet tilintetgjort i en brand i det indiske institut for film- og tv. Størstedelen af filmoriginalerne kan dateres tilbage til 1930’erne og 40’ernes klassiske æra, og tilhørte The National Film Archives of India. Filmspolerne inkluderede nogle af Bollywoods tidlige produktioner samt biografklassikere som Manoos (Mennesket) og Shejari (Nabo), oplyser BBC.

Kunstnerisk selvsving
*En gruppe af unge kunstnere og kunststuderende laver arbejdende værksted på Kunstmuseet Køge Skitsesamling. Gruppen, der kalder sig Selvsving, har fået stillet udstillingslokale og budget til rådighed, og har valgt at lave en workshop som forarbejde til en stor udsmykningsopgave til dette års Roskilde Festival. Frem til 17. januar vil kunstnerne bruge Skitsesamlingen som værksted, der vil være åbent for publikum. Fredag 17. kl. 17 fanger bordet, og der holdes fernisering. Udstillingen vil udgøre det sted kunstnerne er nået til i processen, og frem til 9. februar vil kunstnernes arbejde kunne ses i lokalerne.

Mere spansk
*I gårsdagens avis omtalte vi en ny bog om spanske fyord, der udkommer næste år. Spanskvilde kan dog få lokal trøst i den hårde ventetid – i hvert fald til det basale. Cand.phil. Birgit Tengberg har nemlig begået en ny spansk grammatik med eksempler fra hverdagssproget og de dertil grænsende fyord... Bogen er udkommet i iltre farver på Gads Forlag under den politisk sikkert ukorrekte titel Tag tyren ved hornene. amc

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her