Læsetid: 3 min.

Krise på The Kop

Liverpool FC har ramt den resultatmæssigt værste serie i 80 år
4. januar 2003

Fodbold
Klokken 22.08 onsdag aften på St. James Park i Newcastle skete det. På et månelandskab af en græsplane - hullet, forreven og sine steder oversvømmet - i et arbejdsløshedsramt område i det yderste af Nordengland, hvor slud og iskold regn havde væltet ned i timerne før kick off, ramte Englands mest vindende klub gennem tiderne den foreløbige bund på en krise, der har antaget historiske dimensioner.
Da holdets senegalesiske midtbanespiller Salif Diao blev udvist i midten af 2. halvleg for en hensynsløs tackling på Andrew Griffin, stod det klart, at Liverpool FC ville tabe 1-0 til Newcastle og dermed sammensætte sin værste serie af resultater i de seneste 80 år.
Kun fire point er det blevet til i de sidste 10 kampe, der blandt andet har set holdet tabe til Sunderland og Middlesbrough samt spille 0-0 hjemme på Anfield Road mod bysbørnene fra Everton.
»Reds have sinking feeling« lød overskriften i The Guardian dagen efter. Og det er sandt. Efter at være trådt ind i november som fører af Premier League - 7 point foran de forsvarende mestre fra Arsenal - er Liverpool nu dalet til syvendepladsen, 12 point efter Arsenal og for længst forskrevet chancen for at erobre det mesterskab, som klubben ikke har vundet siden 1990.
Men hvordan kunne det gå så galt for et hold, der sluttede sidste sæson som sølvvinder, og som af mange var regnet som Arsenals mest seriøse hovedudfordrer i år?
En af hovedforklaringerne ligger i nøglespilleres pludselige og uforklarlige formsvigt, personificeret i den polske målmand Jerzy Dudek, der sidste år fremstod som den bedste keeper i Premier League, men som i denne sæson har droppet bolde, som enhver habil seriemålmand fra DAI snupper hver søndag i sæsonen på Kløvermarken.

Dudeks drop
Den værste kikser indtraf i hjemmekampen mod Manchester United, da Dudek lod et blødt hovedstød trille ind mellem benene på sig selv og dermed kostede det første mål i 2-0 nederlaget.
Så krogede træner Houllier ham ud på bænken, hvor han har opholdt sig siden.
Målmanden er dog ikke skyld i alle holdets problemer. Også angriberen Michael Owen - kåret som Europas bedste fodboldspiller i 2001 - midtbaneslideren Steven Gerrard og holdets target man, Emile Heskey, har været langt fra sidste sæsons niveau, hvilket har betydet, at hele Liverpools offensive akse er faldet sammen.

»Thatcher is a prick«
Derudover har holdet også haft problemer med spillestilen. Liverpool har aldrig været lige så flamboyant i sit spil som Manchester United eller Tottenham Hotspurs. Til gengæld har klubben altid været bemandet med kompromisløse typer, der har stået sammen om at forsvare byens ære - sådan som man nærmest kunne føle, at det var en fysisk nødvendighed i de nådesløse halvfjerdsere og firsere, hvor holdet havde sin storhedstid, samtidig med, at byens sociale og arbejdsmæssige struktur blev flået i stykker af Thatcher-regeringen, der ikke havde brug for en havneby, der lå på den forkerte side af England.
»I don´t now much about politics, but I know, that Margaret Thatcher is a prick for what she did to my hometown,« som den erklærede Liverpool-fan, Mel C fra den nu opløste gruppe Spice Girls engang sagde.
Og popsangerinden, der ofte besøger Anfield for at heppe på det rødklædte hold fra sin fødeby, udtrykte dermed den holdning, der binder Liverpool-tilskuerne og deres hold sammen: Vi må kæmpe for vores by - for der er ingen andre, der gør det.

Owen svigter
Formdykket hos centrale spillere i løbet af de sidste måneder har imidlertid afsløret de begrænsninger, som holdets spillestil lider under. Det legendariske pass-and-move koncept har simpelthen ikke vist sig stærkt nok til at kunne bære mandskabet igennem en krise, hvor folk som Owen og Gerrard har svigtet.
Fløjspillet mangler, og der er for få kreative kræfter på midtbanen.
Derfor tyder alt på, at Houllier går på spillermarkedet i denne måned for at købe forstærkninger til truppen, således at Liverpools berømte endetribune - the Kop - igen med triumf istedet for trods i stemmen kan synge til spillerne: »You´ll never walk alone.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu