Læsetid: 2 min.

Lars Løkke: Kulturrevolution på sygehusene

En ændring af sygehusenes finansiering vil inddrage alle i sygehusvæsenet – nedefra og op, siger sundheds- og indenrigsministeren
24. januar 2003

Takststyringen vil betyde, at systemet bliver mere fleksibelt, og at den enkelte engagerer sig i at få løst flaskehalsproblemer. Det siger sundheds- og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, som vil omlægge måden sygehusene finansieres på.
»Der, hvor det virkeligt rykker noget, er hvis de enkelte medarbejdere får et medansvar for at få det hele til at glide. Og det vil de, hvis de kan være med til at tilføre afdelingen flere penge,« siger Lars Løkke Rasmussen til Information.
Baggrunden er en embedsmandsrapport, der udkom i går, og som anbefaler øget takststyring på sygehusene, der altså skal betales efter, hvor mange de behandler.
»Sundhedsområdet er blevet for kompliceret til, at nogen kan overskue det ovenfra. Derfor skal det gøres mere fleksibelt nedefra og op,« siger Lars Løkke Rasmussen.
Han lægger op til at skulle diskutere takststyring kontra rammestyring med amterne i de kommende forhandlinger om amternes økonomi.
»Det er en slags kulturrevolution det her, og vi har ikke den ultimative takst-styringsmodel til næste år. Men vi tager fat med det samme.«

V og K er postive
Både De Konservative og regeringens støtter i Dansk Folkeparti ser gerne at dette føre til en nedlæggelse af amterne.
Men det mener Lars Løkke Rasmussen ikke, det behøver. Denne reform og andre kan sagtens gennemføres indenfor den nuværende struktur.
»Det bliver en udfordring for amterne, men den kan de løse ligeså godt som alle andre på nuværende tidspunkt, og derfor er der heller ingen grund til at vente,« siger Lars Løkke Rasmussen.
SF’s Kamal Qureshi går også ind for, at der følger en pose penge med patienterne.
»Det er tåbeligt, når nogle afdelinger må stoppe med behandlinger, fordi budgettet er brugt. Det ser vi i dag. Og det er typisk på de mest effektive og efterspurgte afdelinger,« siger Kamal Qureshi.
Ifølge rapportens anbefaling skal et højere aktivitetsniveau altså udløse flere penge til den enkelte afdeling.
»Det vil betyde, at hospitalerne kan se patienterne som en ressource fremfor en belastning. I dag får en afdeling ikke udvidet rammerne. Og så får vi problemerne med ventelister og overbelægning,« siger Kamal Qureshi.
De konservatives sundhedsordfører, Else Theil Sørensen, er med egne ord ‘begejstret’ for den tværministerielle embedsmandsrapports anbefaling.
»Det er en god måde at give incitament til at få flere patienter igennem og sikre en høj kvalitet – altså lavere ventelister,« siger Else Theil Sørensen.
Formand for sundhedsudvalget Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti vil ikke støtte ideen, hvis den fjerner penge fra sygehusene.
»Men hvis vi på denne måde kan få mere sundhed for de samme penge, så støtter vi den. Og det tror jeg, vi kan,« siger Birthe Skaarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her