Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

16. januar 2003


LOKALT
Videnskabelig uredelighed under lup
*Den fortløbende Lomborg-sag fører nu til, at en arbejdsgruppe skal gå grundlaget for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed efter i sømmene. Gruppen skal vurdere, om der er behov for at justere regelgrundlaget for udvalgenes arbejde.
Arbejdsgruppen bliver nedsat af Forskningsstyrelsen, efter at videnskabsminister Helge Sander (V) i mandags bad styrelsen vurdere, om der er behov for at justere reglerne. Sanders udspil kom efter kritik fra en række samfundsforskere, over, at Lomborg blev fældet for at have brudt normer for god videnskabelig skik – uden at disse normer klart fremgår på det samfundsvidenskabelige område.
Arbejdsgruppen skal indeholde repræsentanter for de statslige forskningsråd, universiteter, hospitaler, sektorforskning, erhvervsliv og videnskabsformidling. Den skal blandt andet se på, om der er behov for en ny definition af begrebet ’videnskabelig uredelighed’.ritzau

Ombudsmand slår ned på fupudsalg
*Mistanke om udsalgsfup får nu forbrugerombudsmanden til at tage et fast greb i kraven på F-Group, der står bag blandt andet Fona og Electric City. Butikkerne i gruppen mistænkes for at love store besparelser, selv om priserne i mange tilfælde er nøjagtigt de samme som før udsalget. Forbrugerombudsmanden har givet F-Group indtil udgangen af januar til at dokumentere, at gruppens butikker ikke skilter med fiktive besparelser netop nu. Sker det ikke, bliver F-Group meldt til politiet og kan i sidste ende se frem til en bøde for at overtræde markedsføringsloven. ritzau

Dårligt nyt for dansk økonomi
*Importen af varer både til private og til erhverv er over tre måneder faldet med i alt 0,9 procentpoint, viser tal fra Danmarks Statistik onsdag, og det er ikke gode tegn for dansk økonomi. Senioranalytiker i Nordea, Jes Asmussen siger, at det tyder på, at der ikke er vækst nok i den indenlandske efterspørgsel.
Det er privatforbruget, der skal være vækstmotor i dansk økonomi, men det kan blive påvirket af den stigende ledighed, fordi arbejdsløshed får forbrugerne til at holde på pengene i stedet for at bruge dem.
»Jeg ikke blive overrasket, hvis der reelt har været tale om recession i andet halvår af 2002,« siger Jes Asmussen.ritzau

Uagtsom voldtægt til diskussion
*Formanden for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF), ser positivt på et forslag om, at der bør indføres en paragraf i loven, så mænd, der ikke fatter, at de udsætter en kvinde for voldtægt, alligevel kan straffes. Ideen fremsættes onsdag i Politiken af professor i strafferet ved Københavns Universitet Vagn Greve.
»Det kan være en god idé og er i hvert fald en spændende diskussion,« siger Anne Baastrup, der ser frem til at høre flere argumenter for og imod.
Næstformand i Folketingets Retsudvalg Birthe Rønn Hornbech (V) siger til Ritzau, at hun frygter et skred i retssikkerheden, mens Dansk Folkepartis retsordfører Per Dalgaard er med på at drøfte forslaget.

GLOBALT
USA anmoder NATO om støtte
*USA anmodede i går formelt NATO om støtte i tilfælde af en krig mod Irak. Det oplyste, oplyste en NATO-embedsmand i Bruxelles, og oplysningen blev senere bekræftet af USA’s forsvarsminister, Donald Rumsfeld ved et pressemøde i Washington.
»USA’s ambassadør ved NATO har over for det Nordatlantiske Råd beskrevet en række forholdsregler, som måske eller måske ikke bliver nødvendige og dermed åbnet op for en dialog,« sagde Rumsfeld.

Præsidentvalg uden resultat
*Trods tre afstemninger i det tjekkiske parlament i går lykkedes det ikke at vælge en efterfølger for den nuværende præsident, Václav Havel.
Det indirekte valg, der fandt sted i parlamentets to kamre, blev som forudset kompliceret af uenighed blandt de store partier, som støtter forskellige kandidater.
Onsdag aften var det uklart, hvornår parlamentet igen skal mødes for at stemme om en ny præsident, men ifølge den tjekkiske grundlov skal det sket inden for 30 dage.
Efter onsdagens afstemninger ser det ud til, at de to tidligere premierministre Vaclav Klaus og Milos Zeman har de bedste chancer for at blive Tjekkiets ny præsident.

Persson: USA optræder arrogant
*Sveriges statsminister, Göran Persson, kritiserer i et interview med Sydsvenska Dagbladet USA’s præsident, George W. Bush, for at optræde arrogant på verdensscenen.
Kritikken kommer på baggrund af, at en svensk statsborger i over et år har siddet indespærret uden rettergang på den amerikanske Guantanamo-base. Også en dansk statsborger sidder tilbageholdt dér.
»Det er en demonstration af arrogance, som forstærker indtrykket af, at USA gør, som det vil,« siger Persson. Kritikken betegnes af avisen som den hidtil kraftigste fra den svenske statsminister siden terrorangrebet i 2001. Persson kræver desuden, at Bush skal indhente grønt lys fra FN's Sikkerhedsråd forud for et eventuelt angreb på Irak.

Amputerede fingre for tyveri i Iran
*To iranske tyve har hver fået amputeret fire fingre på deres højre hånd i henhold til den muslimske sharia-lovgivning, rapporterede dagbladet Entekhab i går. De to dømte var blevet fundet skyldige i omkring 200 tyverier i løbet af det seneste år. Det var anden gang på en uge, at de iranske retsmyndigheder har foretaget amputationer af tyves lemmer.

To palæstinensere dræbt
*To palæstinensere blev tidligt i går dræbt af israelske styrker i den nordlige del af Vestbredden. Det oplyser palæstinensiske sikkerhedsofficerer. Den 16-årige Mohedin Hamza blev skudt i maven efter at have kastet sten mod israelske soldater under en militær operation i flygtningelejren Tulkarem. Det andet offer, den 44-årige Ribhi Zakarna, blev skudt under en tilsvarende militær operation i Kabatiya.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her