Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

14. januar 2003


Lokalt

DF-politikere frifundet for racisme
*To politikere fra Dansk Folkeparti blev mandag i Vejle Byret frifundet for racistiske udtalelser. Det drejer sig om Kenneth Kristiansen, formand for Dansk Folkepartis Ungdomsorganisation (DFU), og Michael Rex, der er Dansk Folkepartis amtsformand i Storstrøms Amt. De to var tiltalt efter straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf, for på Dansk Folkepartis landsmøde den 15.-16. september 2001 at have udtalt sig i skarpe vendinger om andengenerationsindvandrere og muslimer.
Retten i Vejle fandt, at udtalelserne fra partiets landsmøde var led i en fri, politisk debat. Som politiker har man traditionelt bredere rammer for, hvad man må sige i den offentlige debat end menigmand har, og da udtalelserne oven i købet røg over talerstolen få dage efter begivenhederne den 11. september 2001, gav det et endnu større råderum for den offentlige debat. ritzau

Barsebäck-lukning trækker ud
*Lukningen af den sidste reaktor på det svenske atomkraftværk Barsebäck kommer til at trække længere ud end til i år, som det ellers er aftalt med Danmark. Men lukket – det bliver den. Det forsikrede Sveriges statsminister, Göran Persson (S), mandag på et pressemøde sammen med Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, efter et fælles nordisk partimøde i Helsingør.
Mogens Lykketoft sagde til Ritzau, at de danske socialdemokrater vil gøre, hvad de kan for at holde svenskerne fast på løftet om lukning i år 2003, som den svenske regering bekræftede pr. brev så sent som den 7. januar sidste år. ritzau

Flygtninge klager over regeringen
*En gruppe nye flygtninge i Danmark har klaget over den danske regering til FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR). Flygtningene, hvoraf de fleste kommer fra Iran, føler sig uanstændigt behandlet, fordi de skal leve af færre penge end danskere på kontanthjælp.
»Når den danske regering har taget imod os, skal den også forpligte sig til at behandle os ordentlig. I den grad at diskriminere og forskelsbehandle os, er ikke vejen til integration i samfundet,« udtaler formanden for Federationen for iranske flygtningene, Mahmoud Gazvini, som udtaler sig på 72 flygtninges vegne.
Den 1. juli trådte regeringens nye lavere integrationsydelse i kraft. Den betyder, at nyankomne indvandrere og flygtninge får en særlig lav startydelse i de første syv år, de opholder sig i Danmark. Et ægtepar med to børn modtager 10.906 kroner om måneden. Til sammenligning får et dansk par med to børn 21.718 kroner.
Flere kommuner har de seneste dage peget på, at flygtningene ikke kan klare sig for startydelsen og derfor må have ekstra hjælp. ritzau

Globalt

Joseph Lieberman vil være præsident
*Den demokratiske senator Joseph Lieberman meddelte i går, at det er hans hensigt at stille op som kandidat til præsidentvalget i USA i 2004, rapporterede amerikanske medier.
Lieberman er for øjeblikket formand for Senatets udvalg for regeringsanliggender. Lieberman er jøde og håber at kunne tiltrække støtte fra denne befolkningsgruppe.
I forvejen har fem demokrater bekendtgjort deres plan om at blive præsident. Det er senatorerne John Kerry fra Massachusetts, John Edwards fra South Carolina, kongresmedlem Richard Gephardt fra Missouri,
guvernør Howard Dean fra Vermont og prædikanten Al Sharpton, som er borgerretsleder i New York.

Sjette udsættelse af Milosevic-sag
*Retssagen mod Slobodan Milosevic, der står anklaget for krigsforbrydelser ved FN’s Krigsforbryderdomstol i Haag, blev i går afbrudt med henvisning til den tidligere serbiske leders dårlige helbred.
Det er sjette gang, at sagen mod den tidligere jugoslaviske præsident må udsættes på ubestemt tid. Foreløbig har det kostet 28 dage i retssalen ud af de 11 måneder, sagen har kørt. Milosevic står blandt andet anklaget for at være medansvarlig for massakren i Srebrenica i 1995, hvor 8.000 bosniske muslimer blev systematisk henrettet.
Dommer Richard May oplyste i går, at den 61-årige Milosevic snarest muligt vil blive undersøgt af et lægeteam. Men ifølge krigsforbryderdomstolens talsmand, Jim Landale, vil retshandlingerne også være aflyst i dag.

Tysk–fransk udspil om forsvarsunion
*Frankrig og Tyskland, der senere i denne måned markerer 40-årsdagen for indgåelsen af deres særlige venskabspagt, er ved at planlægge et fælles diplomatisk fremstød for at styrke grundlaget for en fælles europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik.
Kansler Schröder og ministerpræsident Chirac skal drøfte detaljerne ved et uformelt topmøde i Paris i dag. En talsmand for den tyske regering, Bela Anda, sagde i går i Berlin, at den endegyldige erklæring først vil blive offentliggjort ved fejringen af Elysée-aftalen den 22. januar i den franske hovedstad. Men det står ifølge medierapporter klart, at der bliver tale om et markant skridt mod opbygning af en fælles europæisk udenrigspolitik.

Våbenhvile i Elfenbenskysten
*To oprørsgrupper fra det vestlige Elfenbenskysten underskrev i går en våbenhvileaftale med udsendinge fra præsident Laurent Gbagbos regeringsparti. Underskrifterne blev sat ved en ceremoni i Togos hovedstad, Lome, og blev overvåget af vestafrikanske mæglere.
Elfenbenskysten har siden midten af september været rammen om blodige kampe, der har delt verdens største kakaoproducent i to. Efter et mislykket militært kupforsøg 19. september i år har flere hundrede mennesker mistet livet i kampene mellem regeringsstyrker og oprørsgrupper. Titusindvis er flygtet fra hus og hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her