Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

7. januar 2003


Lokalt

S-strid bilagt
*Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, fik i går foreløbig bilagt striden med partiets tidligere socialordfører, Karen Jespersen. Selv om Lykketoft fastholder, at Karen Jespersen overreagerede, da hun søndag trak sig fra sin ordførerpost, og den tidligere socialordfører til gengæld fastholder sin kritik af den nye partiformand, skiltes de to i en fredsommelig tone efter et møde om formiddagen. Den konkrete anledning til Karen Jespersens beslutning var angiveligt, at partiformanden ikke havde orienteret hende tilstrækkeligt om Socialdemokraternes kommende pensionsreform. Men Karen Jespersen beskyldte også Mogens Lykketoft for at have sat den gamle Nyrup-fløj – som hun selv tilhører – uden for indflydelse.
»Jeg er stadig helt uforstående overfor, hvorfor vi har skullet have det her mellemspil, for der er ikke nogen uenighed omkring pensionsarbejdet, og det som jeg sagde, var afstemt med ordførerne. Men lad det nu være,« sagde Mogens Lykketoft efter mødet med Karen Jespersen.
Partiformanden tilbød på mødet Karen Jespersen at beholde posten som socialordfører, hvilket hun takkede nej til.
»Jeg kunne godt være blevet, men jeg vil godt bruge mine kræfter et andet sted,« sagde Karen Jespersen, hvis bratte farvel som socialordfører har udløst nye krav til Lykketoft om at ændre sammensætningen af gruppeledelsen, så Nyrup-fløjen får plads ved højbordet.
Leder på forsiden

Frit valg af børnehave
*Om et år vil forældre få mulighed for at få sine børn passet i en anden kommune end den, de bor i. Det vil lette dagligdagen bl. a. for de forældre, der har langt til arbejde og svært ved både at passe arbejdet og nå at aflevere og hente børnene. De vil i stedet kunne vælge at få børnene passet tæt på arbejdspladsen.
Forældre, der bor tæt på en kommunegrænse, kan bruge det frie valg til at få børnene passet i nabokommunen, hvis den kan tilbyde pasning tættere på hjemmet end forældrenes egen kommune.
Socialminister Henriette Kjær (K) fremsætter lovforslaget sidst på måneden og har sendt et udkast til høring hos bl. a. kommunerne og de ansattes faglige organisationer.

En hård debut for Arriva
*Snevejret betød en hård debut for transportselskabet Arriva, der søndag overtog driften af togtrafikken i Midt- og Vestjylland fra DSB.
Arriva måtte fra morgenstunden aflyse et enkelt myldretidstog fra Esbjerg, mens maskinproblemer på et andet tog forsinkede en afgang med 20 minutter fra Skjern.
»Men ellers synes jeg, vi er kommet godt fra start. Der er forsinkelser på 5-10 minutter på flere af vores afgange, men det skyldes primært problemer med godstog og intercitytogene, som vi har måtte give plads for,« siger administrerende direktør i Arriva Tog, Ernest Frendesen, og tilføjer: »Det er en hård eksamen. Det er vores første dag med myldretidstrafik, og så få vi oveni en snestorm at kæmpe med. Sværere kan det næsten ikke blive.«

Globalt

Bush vil fjerne skat på aktieudbytte
*USA’s præsident, George W. Bush, vil foreslå at fjerne beskatningen på aktieudbytter, oplyser kilder i det amerikanske erhvervsliv. Forslaget indgår i en økonomisk vækstpakke til i alt 600 milliarder dollar (4,3 billioner kroner), som præsidenten ventes at afsløre i en tale, han holder i Chicago i dag.
Flere af præsidentens republikanske partifæller støtter forslaget og forudser, at en lovændring vil sætte skub i aktiviteten på aktiemarkederne efter tre år i krise.
Men moderate republikanere truer med at spænde ben for forslaget, og demokrater kalder det en sutteklud for de rige. Også økonomer er uenige om vækstpakkens effekt. Nogle mener, den kun vil få en begrænset virkning og tværtimod øge statsunderskuddet.

Tyskland foran storkonflikt
*Tyskland står over for en storkonflikt efter at det i går stod klart, at forhandlingerne om en ny overenskomst for landets tre millioner offentligt ansatte er brudt sammen. Trods fire døgns maraton-forhandlinger lykkedes det ikke forligsmanden Hans Koschnick at overbevise den øverste offentlige arbejdsgiver, indenrigsminister Otto Schily (SPD) om forligsudkastet.
Otto Schily mener, at udkastet er godt 10 milliarder kr. for dyrt. Forligsmand Koschnick anfører, at en storkonflikt vil være endnu dyrere for samfundet.
wpr

CIA-agenter og soldater i Irak
*Omkring 100 soldater fra de amerikanske specialstyrker samt flere end 50 agenter fra efterretningstjenesten CIA har for mindst fire måneder siden infiltreret Irak. Det skrev avisen Boston Globe i går.
Avisen citerer anonyme CIA-kilder og militæranalytikere for informationer om, at amerikanerne bl.a. leder efter irakisk affyringsudstyr scud-missiler og holder øje med oliefelter. De markerer også minerede områder og ved hjælp af laserudstyr guider de amerikanske piloter, der fra luften kontrollerer den nordlige og sydlige flyforbudszone.
Boston Globe skriver, at et mindre antal jordanske, britiske og australske enheder deltager i aktionerne, der anses for at være en indledende fase i en kommende amerikansk-ledet krig mod Irak. Hverken CIA eller USA’s militær ønskede at kommentere oplysningerne over for avisen.

Fokus på sikkerhed efter flykapring
*En sindsforvirret hobbypilots kapring af et sportsfly i Franfurt am Main har rettet søgelyset mod en række huller i de forholdsregler, som Tyskland har indført efter terrorangrebet i USA i 2001. Bevæbnet med en pistol-attrap kaprede den 31-årige Franz Strambach et sportsfly på en lille flyveplads og cirklede i to timer over finansmetropolen, men kapringen endte dog udramatisk. Strambach lod sig overtale til at lande det lille fly, før han løb tør for brændstof.
På de store tyske lufthavne er der truffet omfattende sikkerhedsforanstaltninger, men på de ca. 400 mindre flyvepladser er kontrollen med gæster og piloter fortsat lemfældig.wpr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her