Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

27. januar 2003


Lokalt

VK afviser rocker-taskforce
*Regeringspartierne De Konservative og Venstre ser ikke umiddelbart det store behov hos politiet for at få udvidet samarbejdet i Norden om den stigende rockerkriminalitet.
Socialdemokraterne har foreslået et øget nordisk samarbejde efter en rockerkonference lørdag, men regeringspartierne påpeger, at politiet allerede har store muligheder for at samarbejde på tværs af grænserne.
De Konservatives retsordfører, Helge Adam Møller, mener derfor, at det først og fremmest er op til politiet at komme på banen, hvis det har behov for at arbejde tættere sammen.
Han påpeger dog, at politiet ikke nødvendigvis behøver at tage spørgsmålet op politisk, fordi det nordiske politisamarbejde allerede er tæt integreret og har kørt i mange år. Samme melding lyder fra Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech.

V: Arne Astrup har vildledt om sukker
*Danmarks mest fremtrædende ernæringsekspert, professor Arne Astrup, der den 7. februar forlader posten som formand det statslige Ernæringsråd, har i årevis vildledt befolkningen om betydningen af sukker i sodavand. Astrup har mange gange udtalt, at cola med kunstige sødemidler feder mere end cola med sukker, på trods af at han selv har været med til at gennemføre en undersøgelse, der klart viste det modsatte.
Det siger Venstres sundhedsordfører, læge Jørgen Winther. Han har de seneste måneder skrevet på en bog om fedme og har i den forbindelse konstateret, at Arne Astrup ikke har informeret befolkningen korrekt om sukkers indflydelse på overvægt. Det kan have skadet mange danske børn, siger han.

Sygemeldt på deltid
*Danskernes høje sygefravær kunne nedbringes væsentligt, hvis lægerne brugte muligheden for at sygemelde folk på deltid. I dag bliver alt for mange udstyret med en langtidssygemelding, selv om de er i stand til at arbejde på nedsat tid, mener LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Lægerne afviser kritikken.
For at komme det lange sygefravær til livs overvejer svenskerne netop nu en lov, der skal gøre det muligt at blive sygemeldt på deltid. Den mulighed eksisterer allerede i Danmark, men bliver kun sjældent brugt. Og det er en skam, mener arbejdsgiverne og LO.
»Det er desværre stadig sådan herhjemme, at man enten er syg eller rask, « siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

Danskere venter på selvmord
*På blot en uge har 20 danskere skrevet sig på venteliste til den private, schweiziske selvmordsklinik, Dignitas, der hjælper folk med at dø ved at give dem en hurtigtvirkende gift.
Det oplyser lederen af klinikken i Zürich, Ludwig Minelli, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Udlændinge strømmer til den private organisation for at få hjælp til at tage deres eget liv, fordi det er forbudt i deres hjemlande. Danskernes interesse kommer efter, at TV2 i denne uge viste et program, om Dignitas.

Globalt

Powell: Angriber ikke Nordkorea
*USA’s udenrigsminister Colin Powell erklærede i går, at USA er parat til at forsikre Nordkorea om, at USA ikke har til hensigt at angribe den isolerede nation i Østasien – blot Nordkorea lever op til sine internationale forpligtelser og stopper sine forsøg på at udvikle atomvåben. Colin Powell lovede i sin udenrigspolitiske tale ved det Verdensøkonomiske Forum i Davos, at USA gerne vil fortælle dette til Nordkorea, »så det ikke kan misforstås«. USA er ligeledes parat til at indlede forhandlinger med Nordkorea, fortsatte han. Men han tilføjede dog straks den mange gange gentagne amerikanske betingelse, at disse forhandlinger skal handle om, »hvordan Nordkorea kan leve op til sine forpligtelser til fuldkommen at afvikle sine atomvåbenprogrammer«.

Massive protester i Elfenbenskysten
*Titusindvis af ophidsede mennesker omringede i går den franske ambassade i Elfenbenskystens kommercielle hovedstad Abidjan. Det skete samtidig med, at en fransk-mæglet fredsaftale, der giver oprørerne og oppositionen del i magten, blev underskrevet i Paris.
Fredsaftalen gjorde Abudjans Plateau-distrikt til en kampzone, hvor demonstranter beskyldte den tidligere kolonimagt Frankrig for at have tvunget præsident Laurent Gbagbo til at bøje sig for oprørerne. Sidstnævnte startede i september sidste år en blodig opstand. Franske soldater benyttede både tåregas og chokgranater for at fordrive demonstranter fra den franske militærbase i Abidjan og fra ambassaden, hvor et forsøg på brandstiftelse kun forårsagede mindre skade. Samtidig blev franskejede forretninger plyndret.

Nepalesisk politichef dræbt
*Chefen for Nepals sikkerhedspoliti, Krishna Mohan Shrestha, blev i går skudt og dræbt under et baghold.
Angrebet fandt sted i udkanten af hovedstaden Kathmandu, oplyste en talsmand for indenrigsministeriet. Også politichefens hustru og en livvagt blev dræbt. Mindst otte maskerede personer angreb de tre, der var ude at gå en morgentur. Det formodes, at maoistiske oprørere står bag drabene. En af de otte blev såret under attentatet og senere taget til fange af politiet.
Shrestha er den hidtil mest højtstående embedsmand, som er blevet dræbt siden opstandens begyndelse i 1996. Mindst 7.800 mennesker er dræbt siden da. Maoisternes mål er at vælte monarkiet og etablere et kommunistisk styre.

Åbning mellem Taiwan og Kina
*Den første passagerflyvning mellem Taiwan og Kina i over 50 år blev i går foretaget, hvilket blev set som et skridt hen imod ophævelsen af et forbud mod direkte rejser mellem de to lande.
Jumboflyet fra Taiwans China Airlines ankom i Pudong lufthavn i Shanghai og blev modtaget af vinkende taiwanske og kinesiske repræsentanter. Kort efter vendte det tilbage til den taiwanske hovedstad, Taipei, efter en mellemlanding i Hongkong.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her