Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

24. januar 2003


Lokalt

Fergo undersøger imamer
*Imamer, der opfordrer til omskæring, skal ikke have lov til at foretage vielser. Det mener kirkeminister Tove Fergo (K), som nu vil gennemgå listen over imamer, der har vielsesbemyndigelse i Danmark, for at tjekke, om den omfatter personer, der har udtalt sig positivt om omskæring af piger.
»Hvis der er indgivet politianmeldelse mod den pågældende imam, og denne dømmes for at opfordre til en ulovlighed, vil jeg straks tilbagekalde vedkommendes bemyndigelse,« siger Tove Fergo.
Samtidig skal imamernes holdning til omskæring inddrages, når der fremover skal tages stilling til, om de skal have vielsesret, mener ministeren.
»Regeringen kan ikke tolerere imamer, der ønsker at videreføre ældgamle stammeskikke, som er en krænkelse af grundlæggende human tænkning, og som er i åbenlys strid med dansk lovgivning,« siger Tove Fergo.

Miljøminister: Fuld tillid til institut
*Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) har trods de seneste ugers stærke modvind stadig fuld tillid til Institut for Miljøvurdering, dets bestyrelse og til direktøren, Bjørn Lomborg.
Det fastslog han i går efter at have læst en redegørelse fra bestyrelsesformand Ole P. Kristensen. Orienteringen til ministeren kommer, efter at den stærkeste faglige kapacitet i instituttets bestyrelse, professor Poul Harremoës fra DTU, i sidste uge tog sit tøj og gik.
»Jeg er tilfreds med redegørelsen og glad for, at bestyrelsen bekræfter sin professionalisme ved at arbejde videre. Det er vigtigt, at instituttet har en aktiv medspiller i bestyrelsen. Og det er helt rigtigt at holde fast ved beslutningen om at lade instituttets arbejde og planer evaluere af uafhængige fagfolk, så der ikke opstår myter,« siger Hans Christian Schmidt.

Flygtningehjælp: Klare retningslinjer
*Dansk Flygtningehjælp efterlyser klarere retningslinier for Flygtningenævnets vurdering af asylsager og vil have en tilbundsgående undersøgelse af de enkelte dommeres afgørelser.
Baggrunden er, at DR i dokumentarudsendelsen ’Det store asyllotteri’ onsdag aften fremlagde dokumentation for, at der er stor forskel på, hvordan asylansøgeres sager bliver bedømt i Flygtningenævnet. Nogle dommere giver asyl til 41 procent af ansøgerne, mens andre kun har givet fire procent ret til at blive i Danmark.
»Hvis det er navnet på dommeren i et flygtningenævn og ikke retsprincipper, der bestemmer, om en asylansøger får opholdstilladelse eller ej, er der behov for at stramme op,« siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.
DR har gennemgået i alt 750 af Flygtningenævnets afgørelser, hvilket svarer til en femtedel af alle afgørelser siden 1999. Omkring 100 forskellige dommere står bag afgørelserne.
»Den enkelte flygtnings retssikkerhed er på spil, hvis afslagsprocenten er så varierende. Det tyder på, at der er alt for stort spillerum for fortolkning, og det bør koordinationsudvalget rette op på,« siger Andreas Kamm.

Globalt

Kristdemokraterne stadig størst
*Da stemmerne var talt op efter onsdagens parlamentsvalg i Holland, havde kristdemokraterne bevaret sin placering som landets største parti. Også selv om socialdemokraterne oplevede en enorm fremgang efter sidste års historiske nederlag. Onsdagens store taber blev Lijst Pim Fortuyn, der bliver barberet ned til otte mandater fra 26.
Dermed er det igen de kristelige (CDA), der med afgående ministerpræsident, Jan Peter Balkenende, i spidsen skal danne regering. Han kan vælge at se både til højre og venstre i parlamentssalen.
Selv gik CDA et mandat frem til 44, mens socialdemokraterne (PvDA) vandt hele 19 og fremover optager 42 pladser. De kristeliges hidtidige partner, det liberale VVD gik kun fire mandater frem til 28, og dermed kan de to ikke opnå det nødvendige flertal på 76 mandater.

Svensk politiker i problemer
*Lederen for Vänsterpartiet i Sverige, Gudrun Schyman, kom i går i politiske vanskeligheder, efter at det kom frem, at hun på sin selvangivelse uretmæssigt har trukket rejseudgifter fra, som enten hendes parti eller Riksdagen har betalt.
Politiske iagttagere vurderer, at Gudrun Schyman, står over for sin værste politiske krise i sin karriere.
Sagen kom frem, da skattemyndighedernne i Simrishamn i Skåne, hvor Schyman bor, ikke ville godkende en række fradrag på tilsammen 120.000 kroner for indkomståret 2001. I stedet skal hun nu betale 90.000 i ekstraskat. Selv siger Schyman, at hun havde meget travlt og var i tidsnød, da hun udfyldte sin 2001-selvangivelse, og at hun derfor lavede en række fejl.

EU-angreb på dansk bilafgift
*Danmark er på kant med EU’s lovgivning, når de danske skattemyndigheder opkræver registreringsafgift af biler, som bringes ind i landet af personer, der flytter til Danmark fra udlandet.
Det mener EU’s skattekommissær Frits Bolkestein, der om nødvendigt vil trække Danmark for EF-Domstolen, hvis den danske stat ikke retter ind efter et direktiv fra 1983. Som Kommissionen læser direktivet, har Danmark ikke ret til at beskatte private ejendele, som personer tager med sig i forbindelse med en flytning.

Alle gode gange tre i Tjekkiet
*Det tjekkiske parlament gør i dag et nyt forsøg på at vælge en efterfølger for præsident Vaclav Havel, som træder tilbage den 2. februar. Fredagens valgproces i parlamentet vil muligvis gå over tre runder ligesom den første valgrunde tidligere i denne måned, som endte uden tilstrækkelig opbakning til en af de opstillede kandidater.
Der er nu tre kandidater tilbage i opgøret. Den 61-årige liberale leder og tidligere premierminister Vaclav Klaus, den tidligere socialdemokratiske ministerpræsident Milos Zeman samt en tidligere ambassadør, den 73-årige Jaroslava Moserova.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her