Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

20. januar 2003


Lokalt

DF kræver liste med omskæringssager
*Justitsminister Lene Espersen (K) kommer nu til at bede politiet om at gøre op, hvor mange sigtelser, der er rejst for kvindelige omskæring i Danmark og hvor mange gange, politiet har igangsat en efterforskning.
Det har Dansk Folkeparti bedt justitsministeren om, oplyser partiets retsordfører, Per Dalgaard.
»I de senere år har der formodentlig fundet flere tusinde kvindelige omskæringer sted i Danmark, men personligt har jeg aldrig hørt om et eneste tilfælde, hvor der er blevet rejst sigtelse mod forældrene eller andre ansvarlige. Det finder jeg højest besynderligt, og jeg ønsker derfor en opgørelse fra justitsministeren,« siger Per Dalgaard.

DA: Mangel på arbejdskraft truer
*Gennem seks år er danske lønninger steget mere end i de lande, vi konkurrerer med på eksportmarkederne. I 2002 ser det ud til at fortsætte, da danske lønninger i årets første tre kvartaler ifølge Dansk Arbejdsgiverforening steg med 4,2 procent mod 2,6 procent i udlandet.
»Det er helt klart manglen på arbejdskraft, der får lønomkostningerne til at stige hurtigere herhjemme end i udlandet, og det koster danske arbejdspladser,« siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Beilin.
Fini Beilin peger på, at den eneste omkostning, som danske virksomheder selv er herre over er lønnen og derfor flytter en del virksomheder produktionen ud til lande med lavere lønninger. Siden 1996 har Danmark på den baggrund ifølge Fini Beilin tabt op mod 30.000 arbejdspladser.

ISS: ingen penge i børnehaver
*Socialminister Henriette Kjærs (K) forslag om private børnehaver får ikke ISS ind på markedet igen. Det siger kommunikationschef i ISS Steen Otterstrøm til Ritzau.
»Vi er ude af markedet. Driften af børnehaver har ikke vores interesse, og det får ikke os til at ændre strategi og genoptage markedet,« siger Steen Otterstrøm. ISS kastede definitivt håndklædet i ringen med drift af børnehaver og ældrepleje i november sidste år, fordi det ikke var lønsomt. Selve forslaget er efter ISS’ opfattelse godt nok, men det burde være kommet for mange år siden. Det er dog ifølge kommunikationschefen ikke sikkert, at private vil kunne tjene penge nok på at drive børnehaver.

Sol-ovn sparer afrikansk brænde
*Dansk og afrikansk opfindsomhed har ført til udvikling af en sol-ovn til sterilisering af kirurgiske instrumenter. Opfindelsen er i første omgang udviklet til brug i Tanzania, og sol-ovnen kan erstatte ineffektiv kogning af instrumenter. Desuden sparer ovnen brænde, som efterhånden er en mangelvare mange steder.
Det er en forskergruppe fra Århus, Ålborg og Syddansk Universitet, Kolding Sygehus, Odense Tekniske Skole, samt Solar Network of Tanzania der sammen med Miljø -og levnedsmiddelkontrollen – Fyn har udviklet og testet sol-ovnen. Den er udelukkende fremstillet af materialer købt i Tanzania, og kan opnå temperaturer på 190 grader C.

Globalt

Amerikansk angreb i flyforbudszone
*Amerikanske og britiske fly gik i går til angreb på otte militærkommunikations-installationer i det sydlige Irak, meddelte den amerikanske centralkommando.Ifølge en erklæring fra kommandoen, der har base i Florida, blev angrebet sat ind som en reaktion på »fjendtlige irakiske handlinger«. Angiveligt var de otte installationer ikke bemandet.

USA øger våbeneksport
*Siden terrorangrebene den 11. september 2001 har USA forstærket sin position som verdens største våbenleverandør. I 2001 solgte USA våben svarerende til 46 procent af det globale våbenmarked. En lang række undertrykkende og udemokratiske regimer er på USA’s eksportliste. Det viser en oversigt fra det anerkendte amerikanske tidsskrift Bulletin of Atomic Scientists. Siden terrorangrebene for snart halvandet år siden har præsident George W. Bush aktivt brugt våbensalg til at købe venner i sin kamp mod international terrorisme, og en større del går nu til undertrykkende og udemokratiske regeringer, som er kendt for at bryde menneskerettighederne, skriver tidsskriftet og fremhæver bl.a modtagerlande som Pakistan, Indonesien, Yemen, Usbekistan, Nepal og Filippinerne.

Civile israelere hævner sig
*Israelske bosættere i Hebron på Vestbredden vandaliserede i går en palæstinensisk bygning som hævn for drabet på en israelsk mand, oplyste palæstinensiske kilder i byen. De israelske bosættere ødelagde også flere biler og skød på andre huse som tilhører palæstinensere. Hovedmålet for bosætternes angreb var en tom administrationsbygning tæt ved Patriarkernes Grav, som helligholdes af både muslimer og jøder på Vestbredden. Bygningen blev stukket i brand og ødelagt. Israelernes angreb på palæstinenserne var et svar på to palæstinenseres drab på en israelsk mand, som ifølge israelsk presse tilhørte den yderste højrefløj.

Nordkorea afviser FN som mægler
*Den nordkoreanske ledelse afviste i går forslag om, at den igangværende atomkrise kan løses gennem FN og meddelte, at krisen kun kan løses gennem direkte forhandlinger med USA.
Regeringens i Pyongyang sagde, at den ikke »vil tillade« USA at gøre konflikten »international«. Udtalelsen kom samtidig med, at flere lande via diplomatiske kanaler forsøgte at samle en fælles front mod Nordkoreas atomprogrammer.

Burundi: Tusindvis flygter fra kampe
*Over 15.000 civile i Burundi er på flugt fra nye kampe mellem regeringstropper og hutuoprørere i den centrale Gitega-provins, sagde en lokal guvernør går. Han tilføjede, at regeringstropperne har etableret poster syv kilometer uden for byen Gitega, Burundis næststørste by, og at tropperne bombarderer oprørspositioner i nærliggende højdedrag. Lokale kilder siger, at mellem 15.000 og 20.000 civile siden fredag er flygtet fra kampområdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her