Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

18. januar 2003


Lokalt

VKO: Flere penge til ventelister
*Hverken VK-regeringen eller Dansk Folkeparti vil udelukke, at sygehusene bør have flere penge for at understøtte succesen med de lavere ventelister.
Amtsrådsforeningen forlanger en milliard kroner mere i år i den såkaldte Løkke-pose, der går til at bekæmpe ventelisterne. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påpeger, at sygehusene endnu ikke har brugt de halvanden milliard kroner, som VK-regeringen har lagt i posen, og ministeren vil først til april vide, hvor meget der er tilbage. Han holder dog døren på klem for en ekstrabevilling til amterne:
»Jeg siger ikke, at der ikke skal flere penge til. Men nu bliver det lettere for sygehusene at gøre en ekstra anstrengelse, fordi der er ryddet op i ventelisterne,« siger Lars Løkke Rasmussen.

VK skal forklare Guantanamo-møde
*Regeringen skal redegøre for de juridiske problemer i forbindelse med den internationale kamp mod terror og USA’s fortsatte fængsling af en dansker på Guantanamo-basen på Cuba.
Folketingets retsudvalg har således indkaldt udenrigsminister Per Stig Møller (K) til et åbent samråd på tirsdag. Samrådet kommer, inden Danmark i slutningen af måneden deltager i et uformelt internationalt møde om Genéve-konventionerne og folkeretten.

Dansk koppeplan færdig
*Danmark har en nøje plan, hvis en koppeepidemi bryder ud. I løbet af en uges tid kan hele den danske befolkning koppevaccineres, siger direktør på Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen. Anden del af den danske koppeplan ventes færdig om en måned.
På baggrund af terrorangrebet i New York og Washington den 11. september 2001 blev det i Danmark, ligesom i en række andre lande, besluttet at udarbejde et nyt beredskab i tilfælde af et eventuelt biologisk terrorangreb. Kopper er mere frygtet end for eksempel miltbrand eller lungepest, fordi kopper ikke bare kan smitte mange mennesker på én gang gennem luften, men også kan udvikle sig fra nogle få smittede til en epidemi på kort tid.

Kirkegårdsstrejke udvides igen
*Konflikten på landets kirkegårde optrappes, når yderligere fire kirkegårde bliver omfattet på mandag. Dermed er 23 kirkegårde ramt, oplyser SiD.
Optrapningen af konflikten sker, fordi Kirkeministeriet og Personalestyrelsen i Finansministeriet ikke vil gå i forhandlinger om en overenskomst til de ansatte gravermedhjælpere på landsbykirkegårdene.
Kirkegårdsgartnerne på landsbykirkegårdene og bykirkegårdene laver det samme arbejde, men en faglært gartner på landet får 30.000 kroner mindre om året i løn end kollegaen i byen. Kirkegårdsarbejderne på bykirkegårdene er fortørnede over de vilkår, deres kolleger uden overenskomst har, og stadig flere af dem går nu i sympatikonflikt, oplyser SiD.
På mandag udvides konflikten til bykirkegårdene i Kolding og Hjørring, og landsbykirkegårdene i Dragør og Fanefjord på Møn.

Globalt

USA: Vi behøver ikke ny resolution
*USA mener, at de eksisterende FN-resolutioner giver den amerikanske regering tilstrækkeligt med autoritet til at indlede et angreb på Irak, hvis ikke Bagdad kan bevise, at det er fuldstændig afvæbnet for masseødelæggelsesvåben. Det sagde USA’s ambassadør i Moskva, Alexander Vershbow, i går.
Også hans øverste chef, præsident George W. Bush, har i de seneste dage skærpet tonen over for Irak.
»USA er ved at miste tålmodigheden, og der er klare beviser for, at Iraks Saddam Hussein ikke har planer om at nedruste,« sagde Bush torsdag under et besøg i Scranton, Pennsylvania.

Katastrofal situation i Eritrea
*Republikken Eritrea på Afrikas horn er i en katastrofal situation på grund af tørke og manglende international hjælp, sagde Christian Balslev-Olesen, leder af
Eritrea-missionen for UNICEF, FN’s Børnefond, da han i går var på et kortvarigt besøg i København. Han fik under møder i Udenrigsministeriet løfte om dansk bistand, men ikke hvor meget og hvornår.
»70 pct. af befolkningen på 3,2 millioner indbyggere er ramt af katastrofen, men der indtil nu fra omverdenen kun indløbet 15 procent af de 163,4 millioner dollars (1,1 milliard kr.), som der blev anmodet om i efteråret.
Efter april vil de nuværende levnedsmiddellagre være udtømt, og i samme tidsrum vil 8-10.000 børn vil dø af sygdomme relateret til deres underernæring.

Sprængstoffer stjålet i Somaliland
*Den danske minerydningsorganisation Danish Demining Group har afsløret omfattende tyveri af ammunition og sprængstoffer i den selverklærede republik Somaliland.
Sprængstoffer, som kan være endt i hænderne på de selvsamme internationale terrorister, som USA forsøger at opspore i området. Danish Demining
Group opdagede tyveriet i februar i fjor under et besøg i lufthavnen i Berbera, der under Den Kolde Krig fungerede som sovjetisk luftbase.

Svenske politifolk anmeldt for optøjer
*17 civilklædte svenske politifolk er nu blevet anmeldt for delagtighed i de voldsomme optøjer ved EU-topmødet 2001 i Göteborg. Politianmeldelserne er en følge af de oplysninger om, at folk fra politiets uropatrulje bar elefanthue og havde brosten i hænderne under tumulten. Politiet havde klædt sig ud for at kunne glide ind og være sammen med aktivisterne.
Anmelderen Anders Svensson var en af lederne af Göteborgaktionen. Han har politianmeldt den politikommissær, der ledte indsatsgruppen Romeo II under EU-topmødet, samt de 16 uro-betjente, der indgik i gruppen.

Palæstinensere dræber israeler
*To bevæbnede palæstinensere dræbte i går aftes en israeler og sårede to andre i et angreb på en jødisk bosættelse på Vestbredden. Den ene palæstinenser blev umiddelbart efter angrebet skudt og dræbt af israelske soldater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her