Læsetid: 3 min.

Lomborg alene i verden – næsten

Politisk krav om fyring af miljødirektøren – bestyrelsesformand i tænkeboks
8. januar 2003

Miljødebattør og direktør for Institut for Miljøvurdering Bjørn Lomborg står »fuldstændig uforstående« over for den hårde kritik, han tirsdag modtog fra Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed. Lomborg kalder udvalgets kendelse »fuldstændig ubegrundet« og »uforklarlig« samt udvalgets behandling af klagesagen mod ham for »overordentlig ensidig«.
Lomborg gentager også, at han finder påstandene i de i alt tre klagesager mod ham »fuldstændig ubegrundede.«
Dermed fremstår Bjørn Lomborg yderligere isoleret i forhold til det videnskabelige miljø, hvor mange fagfolk i ind- og udland gennem de seneste år har kritiseret ham. Tirsdag haglede også den politiske kritik ned over miljødirektøren samt over regeringen og miljøminister Hans Chr. Schmidt (V), som har ansat Lomborg.
Regeringen har et problem
Socialdemokraternes miljøordfører, Pernille Blach Hansen, siger, at »nu ved vi i hvert fald, at Bjørn Lomborgs forskning ikke er dokumenteret.«
»Regeringen har et problem nu. Den lagde vægt på, at der skulle være tale om en anerkendt forsker i spidsen for Institut for Miljøvurdering, og med afgørelsen står det klart, at det er der ikke tale om. Grundlaget er væk,« siger Pernille Blach Hansen.
SF’s miljøordfører Jørn Jespersen er enig.
»Med afgørelsen er det godtgjort, at Lomborgs arbejde er debatindlæg, at han ikke har den tilstrækkelige videnskabelige ekspertise, og at han vælger data med systematisk ensidighed. Bjørn Lomborgs dobbeltbeskæftigelse som privat smagsdommer og officiel direktør for Institut for Miljøvurdering må bringes til ophør.«

Krav om undersøgelse
De radikales miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, vil have en undersøgelse af, om Lomborgs institut har nogen eksistensberettigelse.
»Afgørelsen fra udvalget peger klart i retning af, at man må have vurderet videnskabeligheden af det arbejde, der udføres. Hvis instituttet dumper, er der ingen grund til at bruge 15 mio. kr. årligt på det,« siger Elsebeth Gerner Nielsen til Ritzau.
Enhedslistens miljøordfører, Keld Albrechtsen, mener, at Bjørn Lomborg selv bør gøre pinen kort.
»Jeg vil opfordre Bjørn Lomborg til selv at drage den eneste mulige konsekvens, nemlig at fratræde sin stilling. Ellers må andre sikre, at ansættelsesforholdet bringes til ophør, siger Keld Albrechtsen.
Miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) udsendte tirsdag en kort pressemeddelelse og ville derudover ikke svare på spørgsmål om Lomborgs fremtid.
»Udvalget har truffet en afgørelse, som handler om en bog, Bjørn Lomborg har skrevet, før han blev direktør for Institut for Miljøvurdering. Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Som miljøminister bedømmer jeg Bjørn Lomborgs arbejde på de rapporter, som instituttet udgiver. Jeg er godt tilfreds med de rapporter, jeg indtil nu har fået,« meddeler miljøministeren.
Formanden for miljøinstituttets bestyrelse, direktør Ole P. Kristensen, gik tirsdag i tænkeboks for at overveje, hvordan institutbestyrelsen skal forholde sig til Lomborgs frakendelse af videnskabelig troværdighed.
»Jeg skal primært vurdere min direktør ud fra, hvordan han fungerer i det daglige på Institut for Miljøvurdering, og der fungerer han rigtig godt. Men det er klart, at når der kommer sådan en afgørelse som i dag, så må jeg også forholde mig til det,« siger Ole P. Kristensen.
»Den positive nyhed er, at Bjørn Lomborg er frifundet for videnskabelig uredelighed. Og den negative nyhed er måden, han er frifundet på. For udvalget konkluderer jo, at Bjørn Lomborg i sin bog systematisk har forvredet data og videnskabelige resultater. Det er en alvorlig påstand, som jeg utrolig gerne ville have været foruden.«

Overrasket formand
Bestyrelsesformanden siger, at han gerne ville have haft kendelsen belagt med eksempler på, hvor Lomborg ifølge udvalget har forvredet og sorteret data.
»Det overrasker mig, at man kommer til en så barsk konklusion uden at belægge den med eksempler.«
– Anfægter du dermed udvalgets kompetence til at behandle denne sag?
»Overhovedet ikke. Det har jeg ikke noget grundlag for.«
Ole P. Kristensen siger om Lomborgs reducerede troværdighed, at det er »bestemt en faktor, vi er nødt til at tage højde for.«
Ole P. Kristensen havde tirsdag eftermiddag ikke afgjort, om bestyrelsen skal hasteindkaldes for at drøfte Bjørn Lomborgs muligheder for at virke som troværdig leder af Institut for Miljøvurdering.
Det var ikke muligt tirsdag at få kommentarer fra Venstres og de konservatives miljøordførere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her