Læsetid: 3 min.

Lula inviterer til brasiliansk folkekøkken

Nul sult, nul tørst, ideel skole: Lula-regeringens førsteprioritet er at udrydde sulten i Brasilien gennem programmet Fome Zero – Nul Sult – der skal omfatte alle ministerier
15. januar 2003

Politisk menu
BUENOS AIRES – Brasiliens arbejderpræsident Lula brød lørdag sikkerhedsreglerne, da han bevæget omfavnede flere mødre og deres børn i et slumkvarter i den nordlige provins Piauís hovedstad Teresina. For små fire år siden brød hans arbejderparti Partido dos Trabalhadores (PT) etiketten ved at okkupere ubrugt jord i udkanten af Teresina for at grundlægge endnu en af Brasiliens såkaldte favelaer – slumkvarterer. I dag bor der 30.000 personer i favelaen, der uden el, gas, vand og sanitet har en arbejdsløshedsprocent på 90. Dermed er den typisk for resten af landets favelaer.
Når Lula valgte at bruge sin weekend netop der, skyldes det, at favelaen er udpeget som pilotprojekt for Lula-regeringens forsøg på at udrydde sulten gennem det såkaldte Nul Sult-program – Fome Zero – der på fire år skal give alle brasilianere tre måltider om dagen.

Noget for noget
De omkring 500 familier i favelaen kommer dog ikke sovende til føden, for programmet, der også indeholder en plan for rent vand, omfatter også den såkaldte Ideelle Skole, hvor den høje analfabetisme gerne skal minimeres. I Piauí er 38 procent af de 2,7 millioner indbyggere analfabeter, hvilket ifølge Lulas samtaler med favela-beboerne afholder dem fra selv basale job. Ideen med Nul Sult er at bryde denne cirkel, hvor sult, tørst og analfabetisme holder Brasiliens millioner af udstødte ude fra arbejdsmarkedet. Lula ønsker at stille sulten, så de fattige har overskud til at finde et job eller i første omgang at lære at læse og skrive. Alle ministerier skal deltage på sin måde. Eksempelvis skal sportsministeriet ved at grundlægge sportsklubber og hverve unge lokke dem til lidt undervisning – mod en portion varm mad.
Lula har lovet ikke at skære ned på sin regerings udgifter til uddannelse og fødevarer hvorfor han tre dage efter sin indsættelse symbolsk udskød milliardindkøbet af 12 jagerfly. I den forbindelse sagde Lula, at Brasilien i første omgang har mere brug for en sund og mæt befolkning end et stærkere forsvar. Opmærksomheden på Nul Sult er kolossal hjemme som ude, og Lula har opnået at vise det andet Brasilien, som han kalder den tredjedel af de 175 millionere brasilianere, der lever uden hjælp fra staten.
Nul Sult skal uddanne de udstødte til selvhjælp, så de selv kan tage hånd om deres tilværelse. Lula opfordrer fødevareindustrien til at øge produktionen med op mod 40 procent, hvilket sammen med en rentesænkelse på Brasiliens tårnhøje udlandsgæld delvist skal finansiere programmet.

Mangler fire milliarder
Alligevel mangler Lula-regeringen godt fire milliarder kroner til programmet, selv om Brasiliens 1.600 fødevarekooperativer i sidste uge donorerede en lastvogn fuld af fødevarer hver. Når pilotprojektet er blevet analyseret, skal programmet bredes ud på hele landet. En af de største administrative udfordringer bliver at vurdere, hvilke familier og personer, der virkelig har brug for programmet – og hvilke der kun kommer for at fylde maven endnu en gang. Lulas livslange ven José Graziano er som minister for fødevaresikkerheden ankermand på Nul Sult. I 1993-1994 rejste han sammen med Lula 91.000 km rundt i Brasilien for at lære landet at kende.
I dag er Lulas regeringsprogram dybt præget af præsidentens fattige fortid i det nordige Brasilien, og Nul Sult-programmet er bare toppen af isbjerget i forsøget på at udligne de enorme klasseskel.
I slumkvarteret i Teresina, der har en børnedødelighed, som topper på verdensplan, sagde Lula til beboerne:
»Jeg har læst jeres breve og ved, at I beder om uendeligt lidt. I skal ikke mere kaldes for nødens dal.«
Ved siden af Lula udbrød socialisten Ciro Gomes, der under valgkampen var Lulas direkte rival og i dag har fået en ministerpost:
»Det går hele tiden mere og mere op for os, at vi (Lula-regeringen, red.) ikke må fejle.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her