Læsetid: 3 min.

Det lysner

Worldwatchs årbog om verdens tilstand finder grund til optimisme. Flere og flere tager de globale udfordringer op
9. januar 2003

Den miljørevolution, som mange har anset for umulig, er allerede ved at ske, siger Worldwatch-instituttet i sin nye årbog Verdens Tilstand 2003.
»At skabe en verden, hvor vi tilfredsstiller vores egne behov uden at nægte fremtidens generationer et sundt samfund, er ikke umuligt, som mange vil mene,« siger instituttets formand, Christopher Flavin. Det gælder om at sætte mere gang i de fornyelser, der allerede sker, siger han.
Han henviser til, at brugen af vedvarende energikilder nu for femte år i træk er vokset med mere end 30 procent i lande, der, som Tyskland, Spanien og Japan, støtter dem politisk. Han nævner også de gode resultater med at begrænse brugen af ozonnedbrydende stoffer, bekæmpe smitsomme sygdomme og forbedre de fattigstes indkomster i nogle lande.
Mange regeringer har ganske vist svigtet deres opgave. Deres fælles dokument fra topmødet i Johannesburg er en mellemting mellem et sidespring og et mindre tilbageskridt, siger Worldwatch-kollegaen Hilary French.
Men det hul, regeringerne efterlader, er ved at blive fyldt op med aktiviteter og partnerskaber fra »det største antal NGO-foreninger og oragnisationer der har været samlet i FN’s historie« og fra det voksende antal af virksomheder og selskaber, der engagerer sig i arbejdet for bæredygtig udvikling, tilføjer Christopher Flavin.
»Det virker mere sandsynligt, at en bæredygtig økonomisk vækst vil udspringe af de fælles anstrengelser fra erhvervsvirksomheder, borgergrupper og lokalsamfund end gennem enighed om globale aftaler,« mener han.

Store udfordringer
Årbogen påpeger, at udfordringerne er kolossale. Malaria kræver 7.000 dødsofre om dagen, 5.500 børn dør hver dag af sygdomme, der har at gøre med forurenet vand, luft og mad, isen smelter dobbelt så hurtigt som i 1988, fugle udryddes 50 gange hurtigere end den naturlige takt.
Et voksende antal af mennesker mangler midler til at leve et ordentligt liv – jord, vand, mad, bolig, social sikkerhed.
Drivhuseffekten tager til på grund af menneskets stadig stærkere indgreb i det globale kredsløb af kul, især afbrændingen af olie, kul, gas og skove. Også kredsløbet af næringsstoffer er ude af balance.
Risikoen ved langvarig forurening af miljøet med giftige kemikalier og andre skadelige stoffer er stigende.
Spredningen af planter og andre organismer i miljøer, hvor de ikke hører hjemme, er også et stigende problem.
Og hele økosystemer, især de oprindelige tropiske regnskove og koralrevene er under hårdt pres.

Mennesker er fornyere
Men på trods af disse udfordringer anlægger årbogen en optimistisk tone. Det første kapitel hedder ’En historie om vores fremtid’. Forfatteren, Chris Bright, går helt tilbage til stenalderen. Menneskene brød med en langsommelig udvikling, da de tog ilden og redskaberne i brug.
I løbet af ’kun’ 500 generationer banede de nye teknikker vej for historiens første store kultur-riger.
»Vi har kun en eller to generationer til at genopfinde os selv,« siger Chris Bright. »Og vores medfødte evne til tilpasning kan forhindre os i at indse situationens alvor... Men den største forhindring er lammelsen af håbet.«

Små mirakler
Den nuværende globale økonomi er destruktiv. Den skaber en grotesk ulighed og en usikker verden. Men små fornyelser kan stadig skabe mirakler, siger han og nævner udryddelsen af kopper og opbremsningen i befolkningsvæksten som eksempler.
Resten af årbogen handler blandt andet om kvinders frigørelse og fødselsbegrænsning, bekæmpelsen af malaria, udbredelsen af vedvarende energi, genbrug, bekæmpelsen af fattigdom i slumbyer og alliancer mellem religiøse bevægelser og miljøbevægelser.
»Mange gange i menneskehedens historie har vi set at samfund er i stand til hurtigt at lære af deres erfaringer – og handle derefter,« siger instituttets forskningschef, Gary Gardner. »Den voksende interesse for bæredygtighed i forskellige del af samfundet kan give den energi, der er nødvendig for at hæve de indledende fornyelser op til en global målestok.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu