Læsetid: 4 min.

Mandekultur koster liv

At være en rigtig tyr med flere elskere giver større anseelse og selvværd blandt afrikanske mænd, der ikke er meget for at bruge gummi. Under den nuværende aidspest går mændenes sexliv værst ud over kvinderne
23. januar 2003

Don Juan
Viden om hiv-smitte og brugen af kondomer vokser støt i Afrika. Alligevel bliver 10.000 afrikanere – flest kvinder – smittet med hiv hver dag. En af årsagerne er mændenes adfærd.
»Fattigdommen ude på landet i Afrika får mange mænd til at søge ind til byerne. Mange af dem finder intet arbejde, og når de ikke kan forsørge deres familier, går det ud over selvværdet. En måde at genskabe den mandlige stolthed på er at score flere kvinder. Jeg har hørt adskillige mænd sige, at ’hvis man ikke kan være et skaffedyr, så kan man være en forfører’,« fortæller socialantropolog Margrethe Silberschmidt.
Hun er lektor ved Institut for Folkesundhed under Københavns Universitet og har i flere år forsket i kønsrelationer og via interviewundersøgelser kortlagt mænds seksuelle adfærd i Tanzania og Kenya.
Hun forklarer, at det mange steder i Afrika er sådan, at mænd scorer point hos kønsfællerne, når de kan prale af at have mange elskerinder. Selv blandt kvinderne er der nogle steder en vis accept af, at mænd har andre kvinder. Denne kultur bunder delvis i, at der historisk mange steder på kontinentet er tradition for flerkoneri. Før i tiden var det en praktisk foranstaltning, da mange mænd døde under stammekrige.
»I Danmark er den kulturelle norm til dels stadig sådan, at en mand med flere elskere er en Don Juan, mens en kvinde med flere elskere er løs på tråden. I Afrika lever den norm i bedste velgående, og f.eks. i Sydafrika bliver flere og flere piger nu tjekket for, om de er jomfruer, før de bliver gift,« fortæller Margrethe Silberschmidt.

Karamel med papir på
Mænds lyst til flere partnere bidrager til at holde aidsepidemien kørende i Afrika. Især fordi mange mænd trods viden om hiv’s smitteveje afviser at bruge kondom. Nogle mener, at det er ligesom at spise karameller med papir på.
»Jeg har interviewet mænd i Dar Es Salaam (Tanzanias hovedstad, red.) om deres seksuelle adfærd. De forklarer, at de ikke vil bruge kondom, fordi de betrager det som en irriterende afbrydelse af seksualakten og som en begrænsning af fornøjelsen,« fortæller Silberschmidt, og fortsætter:
»Nogle mænd siger, at de jo har hørt, at Vesten har lagt hiv-virus ind i kondomerne for at begrænse befolkningstilvæksten i Afrika. De fleste siger det halvsmilende, fordi de ved, at det ikke passer. Men det er en af de her dødsensfarlige myter, der har en lang levetid i uoplyste egne.«
En undersøgelse foretaget for FN i 1998 viste, at kun ca. en procent af kvinderne i Afrika syd for Sahara oplevede, at mændene brugte kondom. Demograf og aidsforsker John C. Caldwell skrev i 2000, at »afrikanerne syd for Sahara er sandsynligvis de mest fjendtligt indstillede over for brug af kondom sammenlignet med folk i nogen anden større region i verden.«
Generelt er brugen af kondomer på vej op i Afrika. Men der er meget lang vej endnu. Selv i Uganda, der bliver fremhævet som et foregangsland i bekæmpelsen af aids, kniber det.
Kondomfirmaet Protector oplyser til den ugandiske avis Monitor, at dets salg af gummi er steget fra 300.000 stk. i 1991 til nu over 10 millioner årligt.
»Selv om kondomsalget er gået op, og oplysningsniveauet i forhold til hiv er højt i Uganda, så kommer der til stadighed mange nye hiv-smittede til. En af årsagerne kan være, at det ses som mistillid til ægtemanden, hvis en gift kvinde insisterer på, at han skal bruge kondom. Nogle mænd vil også udlægge det sådan, at konen har været ham utro,« siger Silberschmidt.
Den 29. december bragte New York Times et indlæg fra FN’s generalsekretær, Kofi Annan, hvori han skriver, at »aids har en kvindes ansigt i Afrika«. Han henviser til, at 58 procent af de hiv-smittede er kvinder, og at aids-forebyggelse og behandling især skal målrettes mod kvinder.

Forfejlet indsats
Silberschmidt og FN’s egen aidsorganisation, UNAIDS, er uenig med Kofi Annan. UNAIDS havde i 2000-2001 en kampagne med titlen ’Make a Difference’ netop ud fra en undersøgelse, som viste, at det er mænd, der er hovedårsag til aids-udbredelsen i Afrika.
»FN og andre organisationer har talt meget om at give kvinder større magt over eget liv. Nogle steder distribuerer man f.eks. kvindelige kondomer. Men man når ikke særlig langt med aidsbekæmpelsen, så længe en kone ikke kan forlange af sin mand, at han bruger kondom. Vi skal have målrettet oplysningsindsats og forebyggelsesarbejde mod både mænd og kvinder,« siger Silberschmidt.
Hun mener, at selv om mange afrikanske mænd er fatalister og har en holdning om, at hvis de ikke dør af aids, så dør de nok af noget andet, så er de i bund og grund også interesseret i at få sunde børn, og at landbruget og samfundet som sådan overlever. De bør derfor kunne motiveres til at slække på den mandlige stolthed og opføre sig ansvarligt.
»Vi skal have ændret den seksuelle adfærd, og sådan noget tager desværre lang tid. Men det kan lade sig gøre, hvis mændene i Afrika og deres mandlige statsledere vil det. Afgørende er det dog også, at de mandlige politiske ledere i nord giver de penge, som man stillede i udsigt i 2001 på FN’s ekstraordinære generalforsamling om aids.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her