Læsetid: 3 min.

Miljøministeriet arbejder mod strømmen

I det offentlige har kun Miljøministeriet nedsat forbruget
2. januar 2003

Tabt vision
Miljøministeriet har 3.000 ansatte. De udspyr 23,5 millioner ark A4-papir om året. Det er godt 30 ark pr. person pr. arbejdsdag.
Ifølge ministeriets grønne specialkonsulent, Søren Jensen, har ministeriets papirforbrug været stigende over årene. Men nu er udviklingen vendt.
Fra et toppunkt på næsten 30 mio. ark papir i 1998 over 24,5 mio. ark i 2000 til 23,5 mio. i 2001. Hvad der sker i år, er lidt mere usikkert – Rio+10 konferencen og EU-formandskabet kan have sat øget fart på printere og kopimaskiner – men for 2003 har ministeriet sat sig som mål at nedsætte forbruget med to procent i forhold til 2001.
Søren Jensen fortæller, at det begyndende fald i papirforbruget bl.a. er opnået ved at droppe udgivelsen på papir af en del af ministeriets publikationer. De udsendes nu i stedet elektronisk.
– Betyder det ikke bare, at I flytter forbruget ud af jeres egne statistikker? Nu sidder brugerne jo et sted ude i byen og printer publikationerne ud.
»Jo, det kan man ikke undgå. Formentlig er det dog ofte sådan, at brugerne kun printer de afsnit af en publikation, som de faktisk skal bruge. Men også i forbrugerleddet er der brug for opdragelse,« siger han
En anden faktor i ministeriets papirsparestrategi er at kopiere og printe på begge sider af papiret:
»Vi indstiller nu maskinerne, så de laver automatisk tryk på begge sider af papiret. Enkeltsidekopiering og – print er noget, man aktivt skal vælge. Det er en lille ting, som gør, at folk begynder at se mere miljøbevidst på papirforbruget.«
Hvis man fremover kan præstere en fast årlig reduktion i papirforbruget på én procent om året, så vil Miljøministeriet blive et papirløst kontor en gang i starten af det 22. århundrede...
I den øvrige centraladministration har visionen om det papirløse kontor ikke spillet nogen mærkbar rolle.

Intet overblik
For et par år siden forsøgte Videnskabsministeriet at skaffe sig overblik over statens samlede papirforbrug for at kunne vurdere poten-tialerne ved overgang til elektroniske indkøb. Man endte med at hyre konsulentfirmaet KPMG til analyseopgaven, og her nåede man efter meget besvær frem til et beløb for papirindkøbet et enkelt år.
På Informations forespørgsel om mulighederne for at kortlægge det statslige papirforbrugs udvikling gennem flere år, lyder svaret fra KPMG: »God fornøjelse.«
Direktør Niels Frederiksen, Statens og Kommunernes Indkøbsservice, siger ligeledes, at et overblik ikke kan præsteres. »Elendig,« er det ord, han bruger om den tilgængelige statistik fra ministerierne.
Og hos Den Digitale Taskforce, der skal fremme det offentliges brug af digitale løsninger, er svaret det samme: Der eksisterer ikke noget overblik over papirforbrugets udvikling.
I Finansministeriet kan man ifølge servicechef Henrik Madsen indtil videre ikke se nogen bevægelse mod det papirløse kontor.
»Forbruget af papir i Finansministeriet er ikke faldende, det må vi erkende,« siger Henrik Madsen.
I Økonomi- og Erhvervsministeriet er meldingen fra koncernindkøbschef Bent R. Jensen, at der ikke tidligere har været nogen koordination eller overblik over papirforbruget i ministeriet.
»Men generelt bruger vi for meget papir – det kan jeg da sige,« siger han.
Han er dog sikker på, at tingene er ved at ændre sig.
»Før har man ikke interesseret sig et sekund for det, men i den aktuelle situation, hvor budgetterne bliver voldsomt reduceret, og hvor der stilles nye krav om at bruge skatteydernes penge mere effektivt, er det bestemt noget, der vil blive sat fokus på. For mig at se er der ingen tvivl om, at det fremtidige papirforbrug vil gå ned. Af den simple årsag, at der ikke længere er penge til det,« siger Bent R. Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her