Læsetid: 2 min.

Opposition kræver skattelettelse til fattigste

Hvis en kommende skattereform skal have bred opbakning, kræver det skattelettelser til de lavestlønnede, fastslår flere partier
15. januar 2003

Hvis regeringen ønsker at samle et bredt flertal bag en skattereform med indbyggede skattelettelser, kræver det flere lettelser til de fattigste end dem, der har været fremme indtil nu.
En samlet opposition ønsker, at en kommende skattelettelse skal komme de lavestlønnede til gode.
Det var budskabet ved en folketingsdebat om regeringens fremtidige skattepolitik, hvor oppositionen til venstre for regeringen var meget ivrig efter at få at vide, hvornår man kunne forvente at se en skattelettelse. Regeringens ministre var ikke meget for at love skattelettelser, men nøjedes med at rose skattestoppet til skyerne og kalde det »et skridt på vejen mod skattelettelser«.
Og det støttede Dansk Folkeparti.

Skattelettelser er et mål
I løbet af foråret skal regeringen se på skattepolitikken og ventes at have et forslag parat inden for en måned, der kan vedtages før sommerferien.
En eventuel skattelettelse vil så komme på tale til næste januar.
Men hvem skal det være en skattelettelse for, og hvor skal pengene komme fra?
Det var det tilbagevendende spørgsmål fra oppositionspartierne til venstre for regeringen.
Men det havde hverken finansminister Thor Pedersen (V), økonomiminister Bendt Bendtsen (K) eller skatteminister Svend Erik Hovmand (V) specielt megen lyst til at uddybe over for oppositionspolitikerne. Dog fik Bendt Bendtsen sagt, at lavere skat på arbejde er et mål, han vil arbejde henimod. Men der kom ingen garantier.
»Vi har skrevet i regeringsgrundlaget, hvad vi vil. Og derfor gælder skattestoppet til udgangen af valgperioden,« sagde Bendt Bendtsen.
Oppositionen havde håbet at kunne skubbe en politisk kile ind mellem de to regeringspartier, da skattelettelser var et af De Konservatives vigtigste valgløfter.
Den konservative skatteordfører, Charlotte Dyremose, henviste til De Konservatives skatteoplæg fra før valget, der lægger op til en fjernelse af mellemskatten som et oplæg.
»Det skal betale sig at arbejde og gøre en ekstra indsats. Jeg har ikke noget imod at være usolidarisk med de, der ikke vil yde lidt ekstra,« sagde hun.
Det fik Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil til at lufte en indigneret harme.
»Det var dog den groveste gang overklassesnak, jeg nogensinde har hørt. Det er folkepensionister, arbejdsløse og ufaglærte, du snakker om,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil, som mener, at netop overførelsesindkomsterne også skal omfattes af skattelettelser.

Intern uenighed
Dermed blev en intern uenighed i oppositionen, der havde rejst forespørgelsesdebatten i fællesskab, åbenbaret.
Socialdemokraterne og de radikale holdt sammen om, at en skattereform skal sænke skatten på arbejde, med samme argument som de borgerlige partier – det skal betale sig at yde en ekstra indsats og dermed være med til at sikre velfærdsstaten.
Derudover vil de to partier sikre en effektiv beskatning af ’samfundsskabte værdier’ – Nordsøolien og ’arbejdsfri indtægter’ – spekulation i værdipapirer og fast ejendom, og satse på socialt fordelte byrder.
SF og Enhedslisten savnede derimod skattelettelser til pensionister, arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere og fremlagde sine egne bud på en skattereform.
Statsministeren var tidligere på dagen ude med en afvisning af at komme med løfter om skattelettelser.
»Regeringen kommer ikke med løfter. Skattelettelser er ikke noget, man snakker om. Det er noget, man gennemfører,« sagde Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her