Læsetid: 2 min.

Oppositionen kræver starthjælp afskaffet

Den såkaldte starthjælp til flygtninge og indvandrere er ’en glidebane, der også kan ramme andre grupper,’ frygter Kristeligt Folkeparti
18. januar 2003

Alle skal have det samme i støtte uanset baggrund. Det er holdningen hos Folketingets oppositionspartier, der alle kræver den såkaldte ’starthjælp’ afskaffet.
Derfor har SF fremsat et lovforslag, der skal sikre, at der er ens økonomiske forhold for alle.
»Man har fastsat et minimumsbeløb for at kunne leve her i landet, og sat kontanthjælpen efter det. Og så fastsætter man et væsentligt lavere beløb til andre grupper. Det er der noget helt forkert i,« siger Kamal Qureshi, SF.
Kristeligt Folkepartis integrationsordfører, Bodil Kornbek, er bange for, at regeringen også vil sætte andre udsatte grupper ned i forsørgelse.
»Og så er vi ude på en glidebane, hvor færre og færre kan få dagligdagen til at hænge sammen. Diskussionen om, at det skal kunne betale sig at arbejde og at ’de bare skal tage sig et arbejde’, er vi bange for vil marginalisere en masse mennesker, fordi sådan hænger virkeligheden bare ikke sammen,« siger
Bodil Kornbek.
De Radikale kan heller ikke forstå regeringens argumentation. Integrationsordfører Elsebeth Gerner Nielsen mener, at incitamentet burde være det samme for alle.
»Vi var med til at vedtage et loft over en families samlede bistandshjælp, da det for nogle ikke kunne betale sig at få lavtlønnede jobs. Og dermed mener jeg også, at vi har løst problemerne med udlændingene.«
Men i stedet er man igang med at klientgøre gruppen, da de nu bliver mere afhængige af supplerende hjælp fra kommunen, mener Anne-Marie Meldgaard (S).
»Jeg tror derimod det animerer til sort arbejde og måske ligefrem kriminalitet. Det er i hvert fald at dele befolkningen ind i A, B og C- hold, hvor man er gået efter signalværdien, der kan skræmme andre indvandrere væk,« siger hun.
I stedet for er hun sammen med Gerner Nielsen villig til at bruge de eksisterende sanktionsmuligheder, der findes i sociallovgivningen. Det kan være at få inddraget ydelserne, hvis man ikke tager imod et jobtilbud, eller hvis man ikke deltager i danskundervisning og andre uddannelsestilbud.
»Og på det område synes jeg ligefrem, at kommunerne har været for blødsødne,« siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Anne-Marie Meldgaard vil også gerne diskutere ’pisk og gulerod’: »Guleroden skulle gerne være at få et job, men så skal de job også være der. Det er de ikke i dag.«
Og de basale levevilkår skal være på plads først, siger Kamal Qureshi. Men hvis regeringens incitamenter er de rette for at få folk i arbejde, vil han gerne vide, hvorfor alle ikke får det samme tilbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Føler blot lige trang til at gøre opmærksom på, at det jo ikke kun er indvandrere og asylansøgere, der modtager starthjælp. Danske statsborgere, der har været ude af landet i mere end et år, er heller ikke kontanthjælpberettigede, men modtager ligeledes starthjælp. Og afskaffes - ja det er en god ide. Starthjælpen er så lav, at det er umuligt at leve for den. Jeg er selv en "rigtig" dansker, der har boet i udlandet i 15 måneder, og blev således ramt at reglen, da jeg vendte hjem for et år siden. Og mine børn lider under vores fattigdom, for fattige, det er vi.
Faktisk kan det slet ikke lade sig gøre at have en bolig, så længe man er på starthjælp (hvilket er i 8 år, hvis ikke man kommer i arbejde og bliver selvforsørgende. Man skal have boet syv ud af de seneste 8 år i DK for at være kontanthjælpberettiget)
Så, har du trang til at opleve verden, så husk at beholde din adresse i Danmark! (selvom man SKAL flytte den, hvis du er ude mere end 6 mdr.) Det vil ødelægge dit og dine børns liv i 8 år..MEN det er altså ikke kun asylansøgere, der hører ind under reglen. Egentlig lidt "sjovt" at "rigtige" danskere behandles som asylansøgere i deres eget land...