Læsetid: 3 min.

På jagt efter fortiden

Gummistøvler, en banal erkendelse og døden i en petriskål venter i kælderen på Københavns Bymuseum
14. januar 2003

Udstilling
To ting venter den, der inden vinteren er helt forbi vover sig ned i kælderen på Københavns Bymuseum: En farlig bacille og en banal erkendelse. Erkendelsen er den, at arkæologer ikke udgraver fortiden, men materiale til fortolkning af samme. Bacillen er Yersinia Pestis, der forårsager bylde- og lungepest.
Men først skal man bevæge sig forbi Bymuseets permanente samling med dens biskopstave, skomagerskilte, kongelige skydeskiver osv. Nede i kælderen får man udleveret et par gummistøvler og en båndoptager med høretelefoner, en såkaldt audioguide.
Således udstyret svupper man rundt i installationen Utid, der er et for et kulturhistorisk museum noget utraditionelt samarbejde med
yngre installationskunstnere, nemlig duoen Bosch & Fjord. Dette dynamiske par har tidligere f.eks. lavet en restaurant på Charlottenborgs Efterårsudstilling og et ellipseformet arbejdsrum til de ansatte i Erhvervs- og Økonomiministeriet. Pressematerialet betegner deres virke som ’funktionskunst’.
Konkret er installationen Utid en lille labyrint i svungne, hvide plasticvægge, belyst bagfra. Der er mudder på gulvet, nogle steder størknet, andre steder opblødt.
Stemmen i audioguiden siger, at den vil tage én med på en rejse: »Arkæologen forsøger at finde fortiden; men hvad er fortiden egentlig?«

Værdiløst objekt
Og videre, med et citat af Hindness og Hearst:
»Studiet af fortiden er ikke kun videnskabeligt, men også politisk værdiløst. Historiens objekt, fortiden, hvordan den end opfattes, kan ikke påvirke nutidige forhold. Historiske begivenheder findes ikke.«
Audioguiden taler videre om, at arkæologer og historikere er underlagt betingelser stillet af deres tid og sted, eller med andre ord:
»Ideen om den uafhængige iagttager, der objektivt observerer fortidens levn er umulig at opretholde. Derfor er der også mere end én fortid, i sin yderste konsekvens er der er en fortid for hver enkelt iagttager.«
Bymuseets mand på udstillingen, historiker og arkæolog Johan Møhlenfeldt Jensen, medgiver at det er en banalitet, at alt afhænger af øjet, der ser, men for de fleste gæster på et kulturhistorisk museum er det ikke nødvendigvis indlysende, at hvad der står på de små plancher er behæftet med en dybere, næsten eksistentiel utroværdighed.
En konsekvens af denne usikkerhed er, som der står i kataloget: »... arkæologiens potentiale for at indgå i ideologiske konstruktioner.«

Forståelsesramme
Adspurgt om eksempler på sådanne konstruktioner fortæller Johan Møhlenfeldt Jensen:
»Det oplagte eksempel er nazisternes anvendelse af
arkæologiske vidnesbyrd til at ’bevise’, at germanerne altid havde hersket i Centraleuropa. Morsomt nok brugte de nye stater i Østeuropa efter Anden Verdenskrig de samme vidnesbyrd til at vise det slaviske aspekt af kulturen.«
På spørgsmålet om eksempler fra dagens Danmark mener han, at manipuleringen med fortiden ikke gøres så tydeligt, »men det er klart vores fortolkninger ligger inden for den forståelsesramme, vi nu engang har her og nu.«
Både Johan Møhlenfeldt Jensen og audioguiden fastholder dog, at virkeligheden faktisk findes.
»Der er én virkelighed, men vores opfattelse af den er ikke simpel eller entydig. Denne udstilling er et billede på tvetydigheden i vores billeder af fortiden og en illustration af, hvordan vi selv er et væsentligt element i dannelsen af disse billeder.«
Inde i mudderlabyrinten står man pludselig over for døden i en montre: En orange materie i en petriskål. Bacillen Yersinia Pestis.
Audioguiden perspektiverer mødet:
»Sygdom og død er konstant. Vi dør alle. Men den måde, man opfatter sygdomme på, er alt andet end konstant.«
Bagefter skal man rense gummirøjserne i et rum med 10 cm vand på gulvet. En glimrende lejlighed til at meditere over sandhedens labilitet og livets endelighed.

*Utid. Særudstilling af Bosch & Fjord m. Johan Møhlenfeldt Jensen. Til 31. mar. Københavns Bymuseum, Vesterbro 59, daglig 13-16 undt. tirsdag. Fredag gratis adgang

*www.bosch-fjord.com
*www.bymuseum.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu