Læsetid: 2 min.

’På tide at starte riskogeren’

Økonomiske og politiske ledere rejste hjem med bekymrede blikke fra årsmødet i Davos. Professor Paul Krugman er ’dybt forfærdet’ og foreslår, at der fyres op for riskogeren
29. januar 2003

DAVOS – Det var uden eufori og store opmuntringer, at den globale elite i går forlod
World Economic Forums årsmøde. Europas lokomotiv, Tyskland, er på vej ind i en ny recession, Japan er allerede i den og USA’s begyndende opsving står og falder med, hvad der sker i Irak.
»Jeg har aldrig set så meget stress blandt politikere og forretningsfolk før,« indrømmede WEF–præsident, Klaus Schwab. Verden er blevet meget mere kompleks og er for tiden rystet af økonomisk usikkerhed, selskabsskandaler og terrorisme, sagde han i går, da han afsluttede seks dages møde for 2.000 økonomiske og politiske ledere.
Microsoft-grundlæggeren Bill Gates meddelte i Davos, at han og fru Melissa vil skænke 200 mio. dollar til forskning i bekæmpelse af livstruende sygdomme i u-landene, men ellers var det småt med lyspunkter, der kunne genrejse optimismen.
»Der er en stor global ustabilitet,« sagde Charles Holliday, formand for bestyrelsen i kemikoncernen DuPont. Han indrømmede, at han ikke ved, hvor verdens økonomi er på vej hen.
Den ubekendte faktor, der gør alle usikre, er en mulig krig i Irak. Præsidenten for Deutsche Bank, Josef Ackerman, forklarede, at hvis krigen bliver kort kan det føre til lavere oliepriser og et positivt opsving på markedet. Men ender det i en langvarig krig, bliver det kostbart.

Bekymret
Cheføkonomen fra Morgan Stanley, Stephen Roach, kalder USA’s opsving for »patetisk«. »Jeg er meget bekymret over det deflationære pres i år« siger han.
Roach ser en alvorlig risiko for, at USA’s økonomi igen ryger ind i en ond spiral med lavere priser, faldende produktion og højere arbejdsløshed. Det vil ramme resten af verden. Den globale økonomi har aldrig været så USA-centreret før, påpeger Roach.
Fred Bergstein, direktør for Institute for International Economics i Washington, anlagde en mere optimistisk tone: USA’s høje produktivitet vil holde økonomien oven vande.
»Vi kan hurtigt komme tilbage til en økonomisk vækst på tre procent om året og undgå recessionsfaren,« sagde han. Forudsætningen er fortsat lav rente og faldende oliepriser. Bergstein advarer dog om, at USA rekordunderskud på betalingsbalancen med fem procent af bruttonationalproduktet kan tvinge dollaren endnu længere ned. Fortsætter kursfaldet, kan det tvinge den amerikanske rente vejret og føre til et tilbageslag. Samtidig vil euroens kursstigning ramme Europa hårdt, for den store motor, Tyskland, er meget afhængig af eksport. Flere slog til lyd for, at den europæiske centralbank slækker på pengepolitikken og sænker renten markant.

Forfærdet
Økonomiprofessor fra Princeton University, Paul Krugman, erklærede, at han er »dybt forfærdet«. Efter at have lyttet til USA’s handelsminister og til finansministrene fra Frankrig, Tyskland og Japan, hvor de primært talte om langsigtede strategier for stabilisering af finanserne, opfordrede Krugman dem til at kaste sig ud i en aggressiv udpumpning af penge. »Køkkenet er ved at bukke under. Der skal skrues op for riskogeren,« sagde han.
Imens de etablerede økonomer på bjerget talte om at pumpe væksten op, slog Mexicos, Perus og Brasiliens præsidenter under Davos-mødet til lyd for en ny økonomisk verdensorden.
»Vi ønsker frihandel, men den skal være gensidig,« sagde Brasiliens præsident Lula i søndags, hvor han opfordrede de rige lande til at droppe protektionismen, at bekæmpe flugten af kapital til skattely, at tøjle den finansielle spekulation og at etablere en ny global fond til at bekæmpe sulten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her