Læsetid: 2 min.

Parky

24. januar 2003

Spot
I 1998 blev han ’Yorkshire Man of the Year’. I 1999 fik han en britisk film- og tv-pris for ’Best Light Entertainment Performance’. Og i oktober 2001 vandt hans tv-talkshow for fjerde år i træk ’The National Television Award for Most Popular Talk Show’.
Michael Parkinson, eller Parky, som de kalder ham, er en institution i engelsk tv. Den 67-årige talkshowvært og journalist har nu i næsten 30 år været garant for ukrukket, elegant og seværdigt snakketv.
Med enkle midler evner han at få nogle af verdens mest berømte mennesker til underholdende og åbenhjertigt at tale i det timelange program, der bærer hans navn. Og da han i helt uhørt grad formår at få sine gæster til at slappe af, virker det nærmere som en hyggesnak hjemme i stuen end et overgearet præstationsræs, hvor mange pointer skal fyres af på kort tid.
Parkinson er formelt, men ikke kedeligt klædt på, er levende, begavet, humoristisk, selvironisk og formår at skubbe samtalen fremad, samtidig med at han lytter opmærksomt til sine gæster. Og så har han det med på ganske charmerende vis at rødme, når unge, smukke piger – f.eks. Kylie Minogue – roser ham og afslører, at de har været forelsket i parky, siden de sad foran tv-apparatet i deres barndomshjem og så ham interviewe den tids store skikkelser.

Michael Parkinson er født i 1935, opvokset i Yorkshire og skrev som ung journalist på lokale aviser i området. Siden kom han til The Manchester Guardian og The Daily Express i London.
I de tidlige 60’ere skiftede han til tv, Granada Television og så BBC, og i 1965 begyndte han at skrive en ugentlig sportsklumme for The Sunday Times. Og det er som
rost, ofte prisbelønnet sportsjournalist og forfatter af flere bøger om sport, at han ud over sine talkshows er kendt i England. Hans skriverier omfatter en George Best-biografi og senest bogen Parkinson on Football.

Men det er som tv-vært, at vi hver fredag aften kan opleve ham på BBC Prime. Den første række programmer begyndte i 1971, og siden har de ændret titel og sendetid adskillige gange, men indholdet er mere eller mindre det samme: Michael Parkinson byder velkommen til to-tre større personligheder, der gerne er fra underholdningsbranchen og på en eller anden måde aktuelle, og taler med dem på skift i løbet af en time.
En gang imellem spilles der også musik, eller et helt program er viet til én bestemt kunstner – f.eks. Mel Gibson, John Cleese eller Michael Caine, der fornylig fik lov til at fortælle om sin brogede skuespillerkarriere.
Gennem årene har Parky talt med snart sagt alle, der er noget ved musikken, og i de fantastiske klip, som af og til genudsendes, medvirker bl.a. Peter Sellers, Ingrid Bergman eller Muhammad Ali, hvor man ikke kun får en sjælden mulighed for at se og høre fortidens store stjerner, men også se Parkinson udøve sin magi.
I aftenens program medvirker Nigella Lawson og David Attenborough.

BBC Prime, 20.00-21.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu