Læsetid: 2 min.

Politisk storm om Lomborg løjer ikke af

Oppositionen viser tænder, men hverken Institut for Miljøvurderings bestyrelsesformand eller statsministeren ønsker Bjørn Lomborg fjernet
16. januar 2003

Statsminister Anders Fogh Rasmussen gav i går sin fulde opbakning til Bjørn Lomborg og hans forbliven som direktør for Institut for Miljøvurdering.
»Det er fløjtende ligegyldigt, om Bjørn Lomborgs bog er videnskab eller debat. Det er en god bog, den er væsentlig og forfriskende. Min tillid til ham er ubetinget,« sagde Anders Fogh Rasmussen.
Det skete i Folketinget, efter at professor Poul Harremoës natten til i går trak sig ud af instituttets bestyrelse og offentliggjorde en skarp kritik af Bjørn Lomborgs indsats i Berlingske Tidende.
Poul Harremoës er en internationalt anerkendt kapacitet i miljøforskningen. Han sad i bestyrelsen efter indstilling fra forskningsrådene.
Karl-Gustaf Löfgren, professor i økonomi ved Umeå Universitet har udtalt, at Lomborg bør suspenderes eller afløses af en ny direktør.
Lektor Bente Aagaard Lomstein er det tredje bestyrelsesmedlem, der er instillet fra den videnskabelige verden.
»Jeg har ikke planer om at trække mig ud af bestyrelsen og vil i øvrigt ikke udtale mig,« siger hun til Information.

Ingen nye konsekvenser
Bestyrelsens formand, direktør Ole P. Kristensen siger:
»Jeg beklager Poul Harremoës’ udtræden især i lyset af den enighed, vi opnåede i mandags, og at jeg opfattede stemningen som god.«
Bestyrelsen enedes mandag om, at Bjørn Lomborg kan forblive som direktør – i tæt samarbejde med bestyrelsen – mens instituttets otte rapporter, strategiplan og arbejdsprogram udsættes for en uafhængig international vurdering.
Straks efter varslede Lomborg ifølge dagbladet BT, at han vil forlade instituttet om et år. Det fik bægeret til at flyde over for Poul Harremoës, som havde ønsket ham suspenderet i mellemtiden.
»Det var ikke videre klogt hvad Lomborg sagde til B.T.,« siger Ole P. Kristensen. Men jeg henholder mig til den enige beslutning i mandags.«
I Folketinget i går betegnede Jesper Langballe (DF) afgørelsen af klagerne over Lomborg til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed som »skammelig og direkte uredelig«, mens hans partifælle Søren Krarup betegnede den som »misbrug og forfølgelse af en mand, man er uenig med.«
Statsministeren afstod fra at kommentere afgørelsen, fordi den kan ankes. Den socialdemokratiske ordfører, Pernille Blach Hansen citerede Poul Harremoës for, at »Bjørn Lomborg er mere optaget af at komme ud hurtigt med politisk opportune beskeder end på at højne det faglige niveau, samt at han fortsat ønsker at føre offentlig faglig debat på et plan, som jeg anser for underlødigt.«
»Det er tydeligt, hvad der foregår,« sagde Fogh, »spørgerne er ikke ude efter videnskabelig hæderlighed men ude i en hetz mod Bjørn Lomborg.«
»Venstrefløjen ønsker ikke instituttets og Bjørn Lomborgs kritiske synspunkter. Men der er et skrigende behov for nogen, der siger noget andet end det, der er god latin på bjerget,« sagde statsministeren.
Jørn Jespersen, SF, fandt det »utrolig groft« at Fogh anklagede oppositionen for at ville undertrykke Lomborgs ytringsfrihed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu