Læsetid: 3 min.

Revisorernes dag

Deloitte & Touche havde i Mindship-sagen brugt udtrykket ’høj risikofaktor’, men kun i internt notat
23. januar 2003

I retten
At retssagen om Mindship har været syv år undervejs er ikke noget at snakke om. I udlandet er der eksempler på retssager, der har varet op til 21 år, erfarede Information i går i en af de pauser, hvor der strækkes ben i forværelset i Østre Landsret. Hvilket rejser spørgsmålet, om man kan forestille sig retssager, der kører i flere generationer?
Hverken Deloitte [Dølojt] eller Touche fra revisionsfirmaet Deloitte & Touche dukkede op ved retsmødet, men firmaet var repræsenteret i vidneskranken ved revisorerne Anders Dons og Jørgen Norsker, og i morgen kommer endnu en revisor, altså en hel lille regnskabshær. Og netop Mindships økonomimand, Peter Mailund, samt kokken Henrik Boserups advokat, Morten Riise-Knudsen, gav i går også deres versioner af sagen. Sidstnævnte huskede et møde, hvor Boserup mest var optaget af, om der kunne laves nogle krydderibede i forbindelse med den kommende restaurant, Canteenaen.

Tordenrøst
Anders Dons var den, der i et internt notat i sommerens løb havde skrevet, at Mindship var tæt på »en stille betalingsstandsning« og mere end antydede, at vicedirektøren, Michael Frank Nielsen, ikke havde forstand på regnskab, samt at Henrik Boserup kørte dette efter et utilstrækkeligt cigarkasseprincip. Notatet havde også brugt udtrykket »en meget høj risikofaktor«. At der kun var én til at stå for økonomien, Peter Mailund, var ikke betryggende. Dons havde dog ikke haft grund til at betvivle, at Tor Nørretranders kunne køre arrangementet som sådan. Firmaet havde i forvejen været revisor for dennes selskab, Kaos.
Notatets skarpe ordlyd havde ikke desto mindre overrasket Tor Nørretranders, da det interne notat fra revisionsfirmaet først kom frem i forbindelse med den aktuelle retssag, og Niels Fisch-Thomsen, der er advokat for en advokat, som sad i bestyrelsen for Mindship, brugte ord som »en lammende kritik«, en »virkelig tordenrøst,« så var det egentlig godt nok, at revisionsselskabet blot havde villet »vente og se,« hvordan det videre gik med Canteena-projektet?

En controller
Det mente Anders Dons nu heller ikke, at man blot havde gjort. Der var ingen tvivl om, at Canteenaen havde oplevet en hektisk opstart med mange besøg, men det stod også klart, at der manglede kontrol.
Der var kontrol med de ansatte og timesedlerne, men ikke med den daglige optælling og de daglige indkøb, hvor der ikke var tæt styring som på andre restauranter. På sigt var det jo ikke hensigtsmæssigt, men man var ved at ansætte en »controller«, en vis Gordon, fra en anden restaurant til at have »nøglen til kælderen« og dermed styr på lageret etc.
At man i Mindship manglede overblikket, og at finansieringen ikke var på plads, havde fået revisorerne til at sige, at »de store investeringer bør man holde sig fra.« Man forventede derimod helt klart, at de daglige udgifter til madvarer blev betalt.
Jørgen Norsker, der er partner i Deloitte & Touche, men i øvrigt pæredansk, var den, der havde modtaget det interne notat fra Anders Dons.

Alt er relativt
Han fortalte, at han var gået på pension i 1997 (dog vist ikke som umiddelbar reaktion på Mindship-sagen?), og redegjorde for revisorers ansvar, som han mente primært handlede om at kontrollere, at årsregnskab er aflagt i henhold til lovgivningen. Derudover havde man løst opgaver, man blev bedt om.
Norsker kunne bekræfte, at Deloitte & Touche havde deltaget i et møde, der sigtede mod at køre Canteenaen videre, men at revisorerne dér havde påvist, at der manglede penge, penge forsvandt, flasker forsvandt... Man havde simpelthen ikke kontrol.
Advokat Fürstenberg fra kuratorerne ville – med høj advokatrøst – vide, hvorfor der var gået et par uger fra mødet, til notatet havde resulteret i et brev til bestyrelsen og andre involverede om situationen.
»Alt er jo relativt,« svarede Jørgen Norsker og henviste til, at 14 dage jo ikke er meget, sammenlignet med syv år...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her